Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 17. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstuse tippude kasumlikkus kahanes

Puidutööstusettevõtetele tõi tänavune aasta kaasa stabiilsuse ning käibe kasvu, kuid oli eelmise aastaga võrreldes tagasihoidlikum kasumi poolest.

"Kahtlemata oli meie eelmine aasta edukas - see tulenes varasematest õigetest otsustest, pidevatest hästi kalkuleeritud investeeringutest ning mõtteviisist, et sõna "masu" ei tähenda "majandussurutist", vaid "ma suudan"," rääkis spooni ja vineeri tootmisega tegeleva Tarmeko Spoon ASi juhataja Toomas Siidra.

Kasvu näeb Tarmeko Spoon lähiaastail peamiselt välisturgudel. "Usume, et tegevusala pigem laieneb ning tõusevad investeeringud tehnoloogiasse. Töötajate arv tõenäoliselt ei kasva," lisas Siidra.

2012. aasta tulemuste põhjal puidutööstuse TOPis esikoha saavutanud profiilliistude tootja Eesti Höövelliist OÜ juht Andrus Rooksi sõnul ei erinenud eelmine aasta millegi erilisega teistest.

"Toimetasime endiselt aktiivselt eksportturgudel ja üritasime kliendibaasi laiendada. Investeeringute maht oli küll eelnevatest aastatest suurem, ulatudes kolme miljoni euroni," rääkis Rooks ja lisas, et Eesti Höövelliistu töötajate hulk on aastaga kasvanud 130-lt 165-le.

"Tänavune aasta tundub minevat sarnaselt eelnevaga, kuid tänu investeeringutele oleme siiski müüki jõudsalt suurendanud ning kasumimarginaali hoidnud. Täpsed numbrid lööme kokku uue aasta alguses," sõnas Rooks ja lisas, et edasiste plaanide suhtes peab üha rohkem silmas pidama Eesti majanduskeskkonda. "Kodumaine puidusektor on jõudmas olukorda, kus rohkem tehes tuleb maksta kõrgemat hinda. Nõudlus oluliste ressursside järele nagu tööjõud ja toormaterjal hakkab ületama pakkumist. Kuid see võib ka muutuda."

Freespuitmajade tootja Baltic Log Cabins OÜ tegevjuht Eoin Murphy kinnitas, et mullune aasta möödus firmale edukalt - toode paranes, käive kasvas stabiilselt ning töötajatele paranesid töökeskkond ning -tingimused. 2013. aastalt ootab Murphy planeeritud tulemusi ning järgmiselt aastalt stabiilsust.

2013. aasta on tema sõnul läinud keskmiselt, väikese tõusuga. "Puiduvaldkonda mõjutavad enim üldine turuolukord Euroopas ja halb seis paberipuu turul. Meilgi kasvab käive rohkem kui kasum."

Lasita Maja AS-i le kuuluva puitmajade tootja Bohlen ASi juhatuse liikme Mart Võsu hinnangul andis ettevõtte mullusele edule palju juurde 2011. aasta septembrist suuremale tootmispinnale kolimine. Tema sõnul võib üldjoontes rahule jääda ka tänavuse aastaga, kuigi eelmine oli parem. "Meie turgudel mõjutab tulemit oluliselt ilmastik ning selle aasta pikk kevad vähendas kasumit ja realisatsiooni. Oluliseks teguriks oli ka puiduhinna tõus turul," selgitas Võsu. "2012. aastal alustatud investeeringud on tänaseks lõpule viidud, juurutatud on uusi tooteid ning käivet prognoosime mullusest suuremat. Oktoobris sai eelmise aasta käive ületatud ja tänase seisuga jääme kasumisse. Kui suurelt, seda hetkel veel ei oska öelda, kindlasti ei tule see nii hea, kui oli eelmine aasta."

Lähiaastatel planeerib Bohlen AS jätkata samal alal, planeeritud on iga-aastane mahtude kasv 5-10% ning suuri investeeringuid lähematel aastatel ei planeerita.

PUIDUTÖÖSTUSE TIPPKOLMIK

1. Eesti Höövelliist OÜ

Tegevusala: profiilliistude tootmine

Asutamisaeg: 1992

Asukoht: Viljandi maakond

Tegevjuht: Andrus Rooks

Omanikud: EstInvest AB 100%

Müügitulu

2011: 14,48 mln eurot

2012: 17,55 mln eurot

Ärikasum

2011: 1,48 mln eurot

2012: 2,02 mln eurot

2. Baltic Log Cabins OÜ

Tegevusala: freespuitmajade tootmine

Asutamisaeg: 2005

Asukoht: Lääne-Virumaa

Tegevjuht: Eoin Patrick Murphy

Omanikud: Christopher David Murphy 75%, Andrew David Murphy 25%

Müügitulu

2011: 8,05 mln eurot

2012: 8,9 mln eurot

Ärikasum

2011: 1,02 mln eurot

2012: 1,23 mln eurot

3. Tarmeko Spoon AS

Tegevusala: spooni ja vineeri tootmine

Asutamisaeg: 1996

Asukoht: Tartumaa

Tegevjuht: Toomas Siidra

Omanikud: Tarmeko KV OÜ 100%

Müügitulu

2011: 5,82 mln eurot

2012: 7,21 mln eurot

Ärikasum

2011: 0,54 mln eurot

2012: 0,71 mln eurot

 

Vaata edukate puidutööstusettevõtete TOP 100 eilse Äripäeva lisaväljaandest Metsamajandus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960