Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saadikud lükkasid tagasi taimse paljundusmaterjali määruse eelnõu

Eile toimunud hääletusel lükkasid saadikud tagasi Euroopa Komisjoni eelnõu taimse paljundusmaterjali kohta, kuna leiti, et sellega saaks Euroopa Komisjon liiga palju otsustusõigust ja see jätaks liiga vähe ruumi ELi liikmesriikidele kohandada reegleid oma  vajadustele vastavalt. Kuna Euroopa Komisjon keeldus parandamast eelnõud ja seda uuesti esitamast, sulgesid saadikud esimese lugemise.

"Tänane hääletustulemus näitab parlamendi sügavat rahuolematust Euroopa Komisjoni esitatud eelnõuga, mis ei vasta oma põhieesmärkidele nagu innovatsioon ja õigusloome lihtsustamine. Samuti olid saadikud mures, et eelnõu millega oleks liidetud 12 kehtivat direktiivi üheks otsekohalduvaks määruseks, ei oleks jäetud ruumi liikmesriikidele kohandada reegleid oma vajadustele vastavaks," ütles parlamendi põllumajanduskomisjoni esimees Paolo De Castro (S&D, IT).

"Saadikutena, kes osalevad ELi Nõukoguga võrdsetel alustel seadusloome protsessis, tahame võtta täieliku vastutuse antud eelnõu eest. Seetõttu ei saa me kiirustades otsustada küsimustes, mis on eluliselt olulise tähtsusega paljudele ettevõtetele ja kodanikele. Suur hulk "delegeeritud akte" annaks Euroopa Komisjonile liiga suure otsustusõiguse teatud küsimustes, mis nende tundlikkuse tõttu tuleks defineerida õigusaktis," selgitas Sergio Paolo Francesco Silvestris (EPP, IT).

"Seetõttu avaldame kahetsust, et Euroopa Komisjon on keeldunud eelnõud tagasi võtmast ja parandatud eelnõud esitamast. On selge, et eelnõud peaks muutma selliselt, et see võtaks arvesse erinevat olukorda liikmesriikides ja tooks kaasa muutuseid, millest on  kasu kõigile tootjatele, tarbijatele ja keskkonnale. Loodame, et liikmesriigid on piisavalt tugevad, et samuti see mitterahuldav eelnõu tagasi lükata," lisas Paolo De Castro.

Edasised sammud

Kuna Euroopa Komisjon keeldus eelnõud pärast selle tagasi lükkamist parlamendis tagasi võtmast, sulgesid saadikud esimese lugemise ja saatsid oma seisukoha ELi Nõukogule.

Kui Nõukogu toetab Euroopa Parlamendi seisukohta, lõpeb sellega õigusloome protsess. Juhul kui ELi Nõukogu otsustab muuta Euroopa Komisjoni eelnõud, võib parlament ELi Nõukogu esitatud muudatused teisel lugemisel tagasi lükata, lõpetades lõplikult arutelu antud eelnõu üle või alustada läbirääkimisi ELi Nõukoguga eelnõu lõpliku sõnastuse üle.

Vaata lisaks:

Vastuvõetud tekst (vajuta kuupäeval 11.03.2014)Video arutelust (vajuta kuupäeval 10.03.2014)Video pressikonverentsist (11.03.2014)Ülevaade menetlusetappide kaupa

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751