Autor: Marta Jaakson • 21. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soorm: lihatootmises jätkub mõõdukas toojahinna tõus

Rakvere lihakombinaat AS ja Tallegg AS juhi Teet Soormi sõnul tootjahinnahindeksi langus nimetatud ettevõtetele mõju ei avalda. Neid mõjutab enim söödahind, mis pigem kallineb.

Soorm rääkis, et Rakvere ja Tallegg on seotud loomakasvatusega ning tarnekett algab sea- ja kanasöötadest, mille söödahind mõjutab liha omahinda kõige rohkem. “Söödahindade osas globaalsel turul odavnemist ette näha ei ole, pigem on uuel hooajal oodata kallimat söögihinda,” nentis Soorm.

Tootjahinda on Soormi hinnangul viimasel ajal mõjutanud ka kasvanud tööjõukulud, mida on omakorda leevendanud sooja talve mõju energiakuludele. Veel soodsamat talve ja madalamaid energihindu ei julge Soorm aga ennustada.

“Pikemas perspektiivis jätkub lihatootmises tootjahinna mõõdukas tõus. Meie ülesanne on olla efektiivsemad ja turustada rohkem nii Eesti kui ka eksportturgude tarbijale lisaväärtusega tooteid,” lausus Soorm.

Ukraina kriisil otsene mõju Rakvere lihakominaadi ja Talleggi müügile Soormi sõnul puudub. Kaudsemalt mõjutab neid Euroopa Liidu ja Venemaa vaheline veniv patiseis sealiha ekspordikeelu osas. Samuti EL-Ukraina assotsiatsioonileping, mis avab pikas perspektiivis euroliidu turu Ukraina põllumajandustoodangule.

Kuna Euroopas on Soormi sõnul Venemaale ekspordikeelu tõttu arvestatav sealiha ületootmine, püsivad tooraine hinnad vähemalt lühiajaliselt suhteliselt madalal.

Statistikaamet teatas täna, et tööstustoodangu tootjahinnaindeks vähenes märtsis võrreldes veebruariga -0,9% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga -2,6%.

Eestis valmistatud tööstustoodete hindade muutust iseloomustav indeksit mõjutas eelmise kuuga võrreldes enam hindade langus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning elektroonikaseadmete ja puittoodete tootmises, samuti hindade tõus mäetööstuses.

2013. aasta märtsiga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning elektroonikaseadmete tootmises, samuti hinnatõus puittoodete tootmises.

Kui mullu tööstustoodangu toojahinnaindeks kasvas, siis alates käesolevast aastast on tootjahinnaindeks olnud langustrendis.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960