Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Parima Toiduaine tiitli pälvisid Farmi Kreeka jogurtid

Eesti toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja Eesti Parim Toiduaine konkursi võitja, milleks on Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari.

Konkursi kuldmärgid pälvisid veel mittealkohoolse joogi eest Pai Pluss smuutid ja alkohoolse joogi kategoorias Vana Tallinn Signature. Esmakordselt vaid toitumisteadlastest moodustatud Parim Toit Tervisele kategooria žürii tunnustas kuldmärgiga Tere piima D-vitamiiniga.

Konkursi hindamiskomisjoni tööd juhtinud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer tõdes, et konkursitooted on jõudnud tasemele, kus enamike toodete kvaliteedile pole ka toidutehnoloogidel  ja –teadlastel vajadust enam sisulisi märkusi teha.

„Tootjad ei tule konkursile hea õnne peale lootma - nad on kandnud hoolt selle eest, et lisaks põhitoorainele oleks ka täiendavad koostisosad parimate hulgast, nagu näiteks puravikud, murakad ja muud maitsvad ja kõrge toiteväärtusega komponendid. Tase on küündinud sellisesse kõrgusesse, et kodus polegi neid roogasid enam nii lihtne järgi teha,“ kinnitas hindamiskomisjoni esimees.

Toiduliit kuulutas täna välja ka tänavused parimad tooted piirkondlikelt väike-ettevõtjatelt, milleks on Põhja-Eestis Pure Line Product OÜ toodetud plombiirjäätis meega, Lõuna-Eestis MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök toode Manu hõrk jõhvikakaste, Virumaal Freezedry OÜ külmkuivatatud maasikad ning Kuressare Jäätis OÜ valmistatud mustsõstraketšup.

Konkurssi korraldava Eesti Toiduainetööstuse juhataja Sirje Potisepa sõnul läks juubelikonkurss igati korda. „Konkursil osales rekordarv tooteid, kusjuures parima piirkondliku väikeettevõtte toote tiitlile kandideeris mullusega võrreldes koguni pea kolm korda rohkem tooteid. Kuid lisaks osalejate suurele arvule oli suur enamus toodetest tõepoolest väga head ja kvaliteetsed, millest parimate väljaselgitamine oli äärmiselt raske ülesanne,“ tõdes Potisepp.

„Meie kodumaine toiduvalik muutub iga aastaga üha mitmekesisemaks ja maitsvamaks ega jää enam millegi poolest alla sajanditevanuse kulinaariakultuuriga riikide toidule. Kuna oma suu on kuningas, siis kutsume kõiki selles ise veenduma 13. juunil Järve Keskuses toimuvale toidupäevale, kus huvilistel on võimalik maitsta tänavuse toidukonkursi hitte,“ teatas Potisepp.

Eesti Parim Toiduaine 2014 konkursi võitjad:

Eesti Parim Toiduaine 2014 kuldmärk

Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari, Maag Piimatööstus AS

Kuldmärgid:   

Parim mittealkohoolne jook - Pai Pluss smuutid, Põltsamaa Felix ASParim alkohoolne jook  - Vana Tallinn Signature, Liviko ASParim toit tervisele – Tere piim D-vitamiiniga 2,5%, Tere AS

Hõbemärgid:     

Parim piimatoode  -  Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari, Maag Piimatööstus ASParim pagaritoode -  Fazer Fresh puuviljaleivake, Fazer Eesti ASParim kondiitritoode - Kalev Finest martsipanikompvek, Kalev ASParim magustoit  - Jäämurdja, Balbiino ASParim köögiviljatoode - Kodune marineeritud kurk küüslaugu ja   mustasõstralehtedega, Põltsamaa Felix ASParim lihatoode - Maks ja Moorits Keefiri-kamašašlõkk, Atria Eesti ASParim kalatoode - Vürtsikilufilee küüslauguga Premium, Eesti Traalpüügi ÜhistuParim kaste - Felix Küüslaugukaste, Põltsamaa Felix ASParim valmistoit - Põltsamaa Kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega, Põltsamaa Felix AS

Parimad piirkondlikud tooted

Lõuna-Eesti väikeettevõttelt  - Manu hõrk jõhvikakaste, MTÜ Peipsimaa Kogukonnakööktooted:            Põhja-Eesti väikeettevõttelt - Plombiirjäätis meega, Pure Line Product OÜ                 Virumaa Väikeettevõttelt - Külmkuivatatud maasikas, Freezedry OÜLääne-Eesti Väikeettevõttelt  - Mustsõstraketšup, Kuressaare Jäätis OÜ

Eriauhinnad:      

Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind  - Mustasõstra oolongtee, Especha OÜKokkade lemmik  - Muah! Rukkileiva-kaneeli koorejogurt, Valio Eesti ASKaupmeeste lemmik  - Viini šnitsel, Rannarootsi Lihatööstus ASMeedia lemmik  - Pai Pluss smuutid, Põltsamaa Felix ASRahva lemmik – Muhu leib seemnetega, Muhu Pagarid OÜ

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960