Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neivelt: Eesti pensionifondid võiksid investeerida Eesti põllumaasse

Indrek Neivelt ütles, et põllumajandusettevõtted võiks müüa maa pensionifondidele ja ise olla rentnikuks, siis saaksid maaharijad ka reaalset raha investeeringute tegemiseks. k 

Esmakordselt käis Neivelt pensionifondide põllumaasse investeerimise idee välja viie aasta eest. Nüüd kommenteeris pankur teemat taas Äripäeva Põllumajanduse erilehele ja ütles, et arvab ka täna samamoodi.

"Nimelt vaatasin siis, et meie tublid pensionifondide juhid investeerisid oma raha näiteks Itaalia riigi võlakirjadesse. Nad olid õpikutest lugenud, et riigi võlakirjad, eriti ELi riikide võlakirjad, on praktiliselt riskivabad. Ja tootlus oli korralik. Likviidsusest rääkimata. Samal ajal müüsid meie maaomanikud põllumaad. Ja ostsid välismaalased: itaallased, rootslased, soomlased. Neil on meist suuremad kogemused kapitalistlikes tingimustes majandamises. Maa tootlus, kui jätta kõrvale hinnatõus, on väga madal. Aga hinnatõus on puhas spekulatsioon. Likviidsus on ka viletsam kui Itaalia võlakirjadel. Selles mõttes võis fondijuhist aru saada. Teda hindavad meiesugused tulevased pensionärid ju kvartali ja aasta tulemuste põhjal. Tootlus loeb," ütles Neivelt. "Aga kui nendele tegevustele samaaegselt vaadata ja mõeldes pensionile, tundus see tegevus üsna jabur. Maa on ikka toitnud ja toidab ka tulevikus. Aga me vahetame maa mingite võlakirjade vastu. Ja nende riikide võlakirjade vastu, kes tegelikult seda teenindada ei jaksa. Sealt sündiski mõte, et maa võiks osaliselt kuuluda siinsetele pensionifondidele. On vähemalt reaalne vara. Ja need maad võiks põllumeestele rendile anda. Ja maaharijal peaks olema eelisostuõigus. See oleks õiglane ja loogiline lahendus. Nii ma mõtlesin siis ja ka praegu”.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751