Autor: Roomet Sõrmus • 30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keeruline olukord EL veiselihaturul

Copa-Cogeca veiseliha töögrupis arutati liikmesriikide veisekasvatajate esindajatega turuolukorda Euroopa Liidus. Turuhindade analüüs näitab veiselihaturu keerulist olukorda, kus veiseliha hinnad on langenud, aga tootmiskulud on kasvanud.

Veiseliha hinnad on aasta esimestel kuudel võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 5% langenud. Samas veiseliha tootmiskulud, eelkõige söödakulud on kiiresti kasvanud. "Isegi kui lühiajalises perspektiivis on prognooside kohaselt oodata ELis veiseliha tootmise mõningast suurenemist, siis pikemas perspektiivis pole veiseliha tootmise ja tarbimise väljavaated kuigi head. Prognooside kohaselt väheneb ELi veiseliha tootmine ja tarbimine ajavahemikul 2014-2023 võrreldes 2010-2012 keskmiselt ligikaudu 7%, samas on oodata veiseliha impordi suurenemist. Turutasakaal veiselihaturul ei tohiks aga tulla kohaliku tootmise kokkutõmbamise hinnaga. Tootmise ja tarbimise vähendamine valmistab tõsist muret, kuna see võib põhjustada suuri sotsiaalseid ja majanduslikke probleeme maapiirkondades," hoiatas Copa-Cogeca veiseliha töögrupi esimees Pierre Chevalier.

Copa-Cogeca hinnangul on kasvava toidunõudluse valguses oluline säilitada EL veiseliha tootmise mahtu. Euroopa veisekasvatajad peavad järgima maailma kõige rangemaid tootmise standardeid, mis põhjustab ebavõrdset konkurentsi maailma teiste tootjatega, kes sarnaseid nõudeid täitma ei pea. Näiteks antibiootikumide kasutamine kasvustimulaatoritena on ELis keelatud, kuid see on lubatud teistes maailma osades. Samuti ei kohaldata mujal maailmas ELiga võrreldavat kontrollisüsteemi põllumajandusettevõtetes.

EL tootjad ei sea kahtluse alla kontrollide vajadust ja tarbijatele tuleb tagada kõrgetele standarditele vastav tootmine. EL veiseliha tootjad üritavad saada turult õiglast sissetulekut kõikide veiserümba tükkide väärindamisest ja müügist. Samas on see üha keerulisem, kuna turg on üleujutatud madala hinnaga veiserümba lõigetega. „Euroopa Komisjon peab kindlustama, et kahepoolsetel kaubandusläbirääkimistel kolmandate riikidega ei taganetaks EL tootmisstandarditest ja kaitstakse Euroopa veiseliha tootmismudelit. Selleks on vajalik komisjoni poolt suuremat läbipaistvust läbirääkimiste kulgemise kohta. Kutsume komisjoni üles esitama mõjuhinnang, kuidas EL ja USA vahelised kaubandusläbirääkimised mõjutavad kohalikku veiselihaturgu. Mõjuhinnangu koostamine eeldab omakorda avaliku konsultatsiooni algatamist enne kaubandusläbirääkimiste jätkamist,“ lisas Chevalier.

Mis on COPA ja COGECA?                                            

Loe täpsemalt SIIT.

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960