• 16.06.14, 22:42
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Piimakvoodi arutelu jätkub juulis

Euroopa Liidu põllumajandusministrid arutasid täna Luksemburgis toimunud Euroopa Nõukogu istungil piimakvoodi ületustasu rakendamise leevendamist viimasel kvoodiaastal, kuid kompromissi ei leitud.
"Kokkuleppele täna ei jõutud, kuigi lisandus riike, kes mõistavad, et kvoodi kadumise eel pole mõistlik sanktsioone rakendada," ütles põllumajandusminister Ivari Padar. "Kui me tahame tootmist arendada ja konkureerida üle maailma, siis võiksime anda võimaluse neile tootjaile, kes on selleks valmis."
Kuigi tervikuna jääb piimatootmine ka viimasel kvoodiaastal (2014/2015) Euroopa Liidus kokkulepitud piiridesse, oli kvoodiületustasu rakendamise leevendamise vastu oli 10 EL liikmesriiki. Kokkuleppe saavutamiseks on vaja kvalifitseeritud häälteenamust.
Mitmel riigi, sh Eesti tootjatel võib seista ees olukord, kus tuleks kvoodi ületamise eest tasu maksta. Kvoodiületustasu suurus 100 kg piima kohta on 27,83 eurot. 2014/2015 on Eestile määratud piimakvoodi suuruseks 692 926 049 kg. Eelmisel, 2013/2014 kvoodiaastal oli piima korrigeeritud tarnekvoodi täituvus 99,41%.
Kui juulis õnnestub EL põllumajandus- ja kalandusnõukogus kokkulepe saavutada, peab kvoodiületustasu rakendamise leevendamise kinnitama ka Euroopa Komisjon.
Liikmesriikidele tootmiskvootide kinnitamisega soovis Euroopa Liit piirata võimalikku ületootmist. Kui riigile eraldatud tootmiskvoot on ületatud, peavad individuaalsetest kvootidest enam tootnud ettevõtted maksma kvoodiületamise tasu. Piimakvootide kaotamine alates 1. aprillist 2015 otsustati 2008. aastal.

Seotud lood

Uudised
  • 10.06.14, 09:23
Oliver Kruuda: Prognoosime sügiseks toorainehinnaks 2-ga algavat numbrit
Uurisime nii tootjatelt, kui töötlejatelt, miks toorpiima kokkuostuhind on languses ja mida toob tulevik.
Uudised
  • 10.06.14, 09:11
Märt Riisenberg: Olukord pole katastroofiline
Uurisime nii tootjatelt, kui töötlejatelt, miks toorpiima kokkuostuhind on languses ja millisena näevad nemad piimaturul toimuvat.
Uudised
  • 16.06.14, 16:56
Jaanus Murakas: trahvi võiks ajatada kolme aasta peale
Eesti piimaliidu juhatuse esimehe ja E-Piima juhi Jaanus Muraka sõnul võiks kvoodiületamise eest Eesti tootjaile terendava piimatrahvi tasumise ajatada kolme aasta peale.
Uudised
  • 10.06.14, 09:15
Üllas Hunt: Tulevikus läheb paremaks
Kui veel aprillis oli piima kokkuostuhind 40 senti liiter, siis nüüd on tulnud väga suur langus. Uurisime nii tootjatelt, kui töötlejatelt, miks see nii on ja mida toob tulevik.
  • ST
Sisuturundus
  • 09.09.24, 17:50
Ekspert: kõrreliste umbrohtudega tuleb tegeleda juba sügisel, muidu läheb olukord käest
Kuna aasta-aastalt esineb kõrreliste umbrohtude tõrjega aina enam probleeme, on väga oluline saada need kontrolli alla juba sügisel. Taimekaitsevahendite esindaja Nordisk Alkali tehniline nõustaja/turundusjuht Ann Raukas nendib, et pikkadel sügistel peab kultuur konkureerima umbrohuga nii toitainete kui ka valguse osas ning lisaks loob tihe ja umbrohurikas taimik soodsad tingimused taimehaiguste levikuks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele