Autor: Tiiu Annuk • 18. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: talivilju ohustab fusarioos, oder on haige, suviviljad vajavad väetist

Loe, millele juhib tähelepanu selle nädala põlluinfos Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk.

Viimasel ajal on suur osa Eestist väga vihmane olnud, samas aga Lääne-Eesti ja eelkõige saared pole õiget vihma näinudki.  Võib öelda, et taimede kasvufaas on üle Eesti suhteliselt sama, erinevus on vaid suviviljade osas, eelkõige hilistel külvidel on kasvufaas teistest maas.

Taliviljadel on käes õitsemisaeg ja õitsemisaegne märg ilm soodustab fusarioosi levikut. Haigus levib kasvuperioodil õhu kaudu ja vihmapritsmete abil. Esimesed haigustunnused ilmnevad peale õitsemist.

Siin ja seal on näha, et sel aastal on oder erakordselt haige. Ilmselt on põhjus varajases kevades, kohati liigniiskuses, mullastiku eripäras või sorditundlikkuses. Lisaks tuletan meelde, et viimane aeg on teha hilistel külvidel tuulekaera tõrjet, sest neil pole veel kasvufaas liiga kaugel.

Suviraps vajab väetist. Mõnel pool Eestis on suvirapsil juba esimesed õied lahti, aga siiski enamusel see nii pole. Raps on kas rosetifaasis või varsub, kuid sel ajal tarbib ta ka väga suures osas toiteaineid. Võtmeelementideks on rapsil kindlasti peale põhielementide (N,P,K) ka väävel, magneesium, mangaan ja boor.

Loe pikemat põlluinfot SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960