Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külm ilm ja vihm ohustavad terviljasaaki

Suvivilja, eriti otra, vaevavad haigused, kuna ilmad on olnud haiguste tõrjeks ebasoodsad. Siiski loodavad Kesk-Eesti põllumehed, et odrapõllud veel kosuvad ning ilmade soojenedes saab ka rohukasv uut hoogu, vahendab ERRi uudisteportaal.

Paide külje all tegutseva Sargvere põllumajandusühistu juhatuse liige Toomas Uusmaa ütles, et tänavuse isevärki kevade tulemusel võib siin-seal näha külma ja haiguste tõttu pruuniks tõmbunud odrapõlde. Samas on rohukasv olnud hea ja suurem osa plaanitud silo kogusest on juba varju all.

Uusmaa nentis samas, et silo on märja ilmaga tehtud ning nüüd tahaks ka kuiva heina teha, aga vihmased ilmad seda ei võimalda.

Taliviljade olukord on Uusmaa sõnul praegu hea, kuid odrapõldudel on haigusetõrjest hoolimata niiskuse ja külma tõttu haigus sees, ent viljad näevad siiski ilusad välja.

OÜ Viraito juhatuse liige Toivo Kens ütleb, et ka Põltsamaa külje all on vihmahoogude kiuste õnnestunud siiski sööta varuda ja teraviljapõllud lubavad korralikku saaki. Esimene niide, umbes üks neljandik on käes, kuid teine niide lükkub aeglase kasvu tõttu paari nädala võrra edasi.

"Ilmselt on probleem ka selles, et sügis ja talv olid väga vihmased ja toitained on välja uhatud. Nüüd tuleks kiiresti teha üks lämmastikuring peale," arvas ta. Kensi sõnul on selles majandis püütud taimehaigusi tõrjega ennetada ja kasutatud spetsialistide abi.

Kens arvas, et praeguse olukorra järgi otsustades võib teraviljasaaki loota 4,5-5 tonni hektarilt.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960