Autor: Kaisa Gabral • 8. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veiko Pak Venemaa keelust: tulekul hinnasurve

Venemaa president Vladimir Putin andis eile õhtul välja ukaasi, milles loetleb põllumajandustooted, mida enam ei tohi Venemaale importida. Kadarbiku talu ühe omaniku ja juhi Veiko Paki sõnul toob see kaasa hinnalanguse.

„Meie firma ei vii Venemaale midagi. Meil on Läti, Leedu ja Soome ja sinna me ei vii ka tooret, vaid teeme ikka rohkem mahladega eksporti. Kuid toormeturgu mõjutab Venemaa keeld kindlasti,“ rääkis Kadarbiku talu juht Veiko Pak.

Ta lisas, et kuna nad tooret kasvatavad ise ka, siis jälgivad hetkel hindadega toimuvat teraselt. „Hindadele tuleb surve kindlasti. Hinnasurvet on tegelikult tunda juba praegu. Juulis kukkusid nende köögiviljade hinnad, millega meie tegeleme ja mille hinnad meid puudutavad, kuni kolm korda,“ rääkis Pak.

Kindlasti mõjutab Venemaa keeld laohooaega ja edaspidi ka toorme hindu, kuid üldiselt on köögiviljandus Paki sõnul reguleerimata turg. Kui kasvab vähe, siis on hinnad üleval ja kui kasvab palju, siis on hinnad all. Paki sõnul mõjutavad sanktsioonid enim lihaturgu.

„Kindlasti kannatab Poola kõvasti, nemad on palju Venemaale kaupu viinud. Meie pole kunagi jõudnud nii palju köögivilja toota, et seda Venemaa poole vedada. Eestist on köögiviljavedu sinna pigem juhuslik. Täna ma ei usu, et Eestis on ühtegi suurtootjat, kes on vaid sellele turule orienteeritud, see on kogu aeg ju nii tuule käes turg olnud, et sellega pole mõtet oma plaane siduda,“ rääkis Pak.c

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616