Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakvoodi suurendamist taotleti rohkem kui kvooti juurde anda oli

1.-15. juulini võttis PRIA piimakvoodi omanikelt vastu taotlusi neile 2014/2015 kvoodiaastaks määratud piimakvoodi suurendamiseks. Suurendamiseks oli Eestis võimalik välja jagada tarnekvooti 13 859 595 kg ja otseturustuskvooti 1 213 822 kg ulatuses.

Taotusi oli laekus kokku 277, neist positiivse otsuse said 273 taotlust ja 4 jäid rahuldamata. Kuna küsitud kvoodikogused olid palju suuremad kui kvooti reservist jaga oli, siis vähendasime määramisel võrdse kohtlemise printsiipi arvestades kõigi tootjate kvoodikoguste suurendatavat osa. Tootjad said põhjendatud taotluste alusel tarnekvooti juurde 16% ulatuses küsitust ja otseturustuskvooti 19% küsitust.

Kvoodi suurendamist saavad taotleda need, kes täitsid eelmisel kvoodiaastal (1.aprill 2013 kuni 31.märts 014)  vähemalt 90% oma kvoodist. Kvoodi suurendamist arvutatakse nii: 1. aprilli seisuga PRIA registrisse kantud piimalehmade arv korrutatuna kvoodiomaniku  karja keskmise piimatoodangu suurusega lehma kohta Jõudluskontrolli Keskuse andmetel.

Info piimakvoodi, kvoodiomanike, kvoodi täituvuse jm kohta vaata PRIA kodulehelt meetme tutvustusest

Käesolev kvoodiaasta on viimane ning alates 1.aprillist 2015 ELis enam piima tootmist kvootidega ei reguleerita. Ka viimasel aastal kehtib kord, et riigile kinnitatud kvoodi ületanud riike trahvitakse ning trahv tuleb tasuda kvooti ületanud tootjatel (28,73 eurot iga ületatud 100 kg kohta). Eestil on kvoodi ületamise oht täiesti reaalne. Trahvist hoidumiseks tuleb piimatootjatel aegsasti läbi mõelda võimalused, kuidas jääda kvoodi piiresse. PRIA saadab kvoodiomanikele ka periooditi (6., 9. ja 12. kuu möödumisel) teatised nende individuaalse kvoodi täituvuste kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960