Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline oli tänavu kartulisaak?

Lugeja küsib: Milline oli tänavu kartulisaak ja kuidas see kujundab kartuli hinda? Vastab: Kalle Hamburg, Kalle Hamburgi talust.

Meil oli suhteliselt hea saak, juulis ja augustis ikka natuke vihma tilkus. Varajase kartuli saak on kehvapoolne, sest see on ekstreemsetele tingimustele vastuvõtlikum ning kartuli areng jäi seisma. Samas on saak Eesti erinevates piirkondades väga erinev, näiteks Virumaal tegi põud liiga.

Eesti kartulikasvatajate saak aga hinda ei mõjuta. Pigem mõjutab kartuli ületootmine meie lähiriikides ja Venemaa sanktsioonid. Näiteks möödunud aastal müüs Soome Venemaale 60 000 tonni kartuleid, nüüd tuleb sellele uus turg leida. Nii et eks ülepakkumine surub hinna alla.

Tarbija võib soodsa hinna üle küll rõõmustada, aga seda lühemas perspektiivis. Kui hind ikka jätkuvalt madal on ja Eesti kartulikasvatajad tööst loobuvad, tähendab see pikemas perspektiivis seda, et hakkame Poola kartuleid sööma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960