Milline oli tänavu kartulisaak?

Lugeja küsib: Milline oli tänavu kartulisaak ja kuidas see kujundab kartuli hinda? Vastab: Kalle Hamburg, Kalle Hamburgi talust.

Meil oli suhteliselt hea saak, juulis ja augustis ikka natuke vihma tilkus. Varajase kartuli saak on kehvapoolne, sest see on ekstreemsetele tingimustele vastuvõtlikum ning kartuli areng jäi seisma. Samas on saak Eesti erinevates piirkondades väga erinev, näiteks Virumaal tegi põud liiga.

Eesti kartulikasvatajate saak aga hinda ei mõjuta. Pigem mõjutab kartuli ületootmine meie lähiriikides ja Venemaa sanktsioonid. Näiteks möödunud aastal müüs Soome Venemaale 60 000 tonni kartuleid, nüüd tuleb sellele uus turg leida. Nii et eks ülepakkumine surub hinna alla.

Tarbija võib soodsa hinna üle küll rõõmustada, aga seda lühemas perspektiivis. Kui hind ikka jätkuvalt madal on ja Eesti kartulikasvatajad tööst loobuvad, tähendab see pikemas perspektiivis seda, et hakkame Poola kartuleid sööma.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised