Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raikküla Farmer investeeris Allika farmi 1,5 miljonit eurot

2. detsembril  avati Raikküla Farmeri Allika farmikompleksi uus osa. Raikküla Farmeri investeering uude laudahoonesse oli 1,5 miljonit eurot.

Lauda avamisele olid kohale tulnud koostööpartnerid ja sõbrad. Raplamaa ühte parimat ettevõtjat olid õnnitlemas ka Rapla maavanem Tiit Leier ning Raikküla vallavanem Anne Leht. Koos Raikküla Farmeri juhataja Tõnu Rahulaga lõigati kolmekesi läbi lint vastvalminud säravkollase lauda ees.

Vastvalminud farm saab uueks koduks 730 veisele, neist 400 on mullikad ja 330 lehmad. Avamispäeval laudas veel loomi ei olnud aga päeva-paari jooksul nad sinna kolitakse. Uus laudahoone on jagatud kaheks, paremal pool hakkavad olema mullikad alates kuuendast elukuust ning vasakul lehmad.

Kokku on Allika farmikompleksis 1300 veist, mahutavus on aga kuni 1500le loomale. Kogu Allika farmikompleks on läinud maksma 5 miljonit eurot ja seda on rajatud 8 aastat.

Tõnu Rahula sõnul tasus praegusel ajal investeerida, sest piimast on kogu aeg puudus. „Hetkel läheb meie piim Leetu, vaatame ka teisi turge. Igal juhul oleme optimistlikud! Plaanime rajada 2016.-2017. aastal järgmise farmi 1000le lehmale. Esimesed plaanid ja eskiisjoonised on juba tehtud,“ ütles Rahula.

Ehitajat peab saama usaldada

Farmi ehitus on pikk protsess kuhu on kaasatud palju osapooli ja partneri valikul on suur osa usaldusel. „Ka Allika farmi eelmised osad on ehitatud VMT Ehitus AS. Koostöö nendega on sujunud väga hästi. Meile on oluline, et saame ehitajat usaldada. Ja oluline on ka see, et ehituse käigus tekkinud mõtted ja muutmisplaanid leiaks kiired lahendused,“ ütles Rahula.

VMT Ehitus ASi juhatuse liikme Villu Maamägi sõnul sai farm valmis kiirelt, kevadel alustati ja valmis saadi poole aastaga. „Eesti turg on väike. Meie müüme ju usaldust, meie soov on see, et tellija tuleb meie juurde tagasi.Tõnu Rahulaga oleme pikalt tuttavad ja  juba 8. aastat koostööd teinud ning kõik ärilised kokkulepped on alati vett pidanud,“ ütles Maamägi. „Tõnu juures hindan väga tema optimismi, olgu ajad millised tahes!“

VMT Ehituse Eesti divisjoni juht Tiit Aaso tõi välja uue lauda juures kaks erinevust vanematest hoonetest. „Teistest farmidest erineva arhitektuurilise lahenduse on saanud pumpla ja omamoodi sai lahendatud lauda loomulik valgustus - lauda hari sai mõlemale poole 2,5 meetrit valgusplaate,“ tõi välja huvitavamad lahendused Aaso.

DeLavali abiga keskkonnasõbralikud lahendused

DeLavali müügijuhi Jüri Anepaio sõnul sujus koostöö Raikküla Farmeriga väga hästi, nende sisustatud on ka eelmised Allika farmi osad. Antud noorloomalaut sai DeLavali jootjad, sügajad, loomade alusmatid ja läga- ning ventilatsioonilahendused. Loomade liikumine sai samuti väga põhjalikult läbi mõeldud ja korraldatud.

„Selles noorloomafarmis on eriline sõnnikumajanduse lahendus ja kogu pumpade süsteem, mis on ühendatud farmi teiste, vanade, osade pumpadega. Pumplaruumi on paigaldatud kaks lägapumpa tavapärase ühe asemel. Seda siis selleks, et juhul kui tekib mingisugune avariiolukord, siis on tagala kindlustatud,“ rääkis Anepaio. „Sellise lahenduse taga on Tõnu Rahula läbimõeldud ja keskkonnaprobleeme ennetav suhtumine. Ettevõtte juhi otsus oli teha, vaatamata hetkel keerulisele turuolukorrale, võimalikult turvaline lahendus.“Allika farmis on siiani loomade allapanuks kasutatud põhku. Nüüd on aga uues noorloomalaudas kasutusel kummimatid. „Loomade asemete puhul on valikuid ja eelistusi erinevaid. Põhu peal on lehmal tõenäoliselt mugavam olla kui kummimatil. Aga põhuallapanu puhul tekib rohkem probleeme just sõnnikumajandusega. Siin laudas oli tellija sooviks just sellised matid,“ lisas Anepaio.

Vaata fotosid uuest farmist ja sellele järgnenud pidulikust vastuvõtust:

Tõnu Rahula avas pidulikult oma uue laudakompleksi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960