Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnu Rahula: hea meel, et personal mõtleb kaasa

Raikküla Farmeri juht Tõnu Rahula tutvustas DeLavali vasikaseminari raames oma farme. Näha sai nii renoveeritud vasikalauta kui uut noorloomalauta.

„Loomad on terved. Personal tubli ja tuleb hakkama saada,“ võttis olukorra farmis kokku Rahula.

Raikküla farmide piim läheb Valiole. „Piima müüme Valiole, koostöö on kenasti sujunud. Hinnaks saame 240 eurot tonn. Välja sellega muidugi ei tule. Et välja tulla, oleme olnud sunnitud müüma tiineid mullikaid. Eelmisel aastal müüsime neid veel vähe, 60 tükki. Sel aastal planeerime juba rohkem müüa. Eelmisel aastal oli veel ka „vana rasva“, mille peal elada. Meile on abiks ka seakasvatuse pool,“ rääkis Rahula.

Aja jooksul on õpitud hakkama saama

Rahula sõnul on raske aeg pannud pingutama, on tulnud mõelda, millest loobuda ja mida teha teisiti.

„Eks me ole aja jooksul õppinud kokku hoidma. Kriisi alguses oli küll tunne, et mitte kuidagi ei saa ja suuda. Alguses personal ei mõistnud, et miks ei saa osta uusi tarvikuid ja tehnikat, teha remonti ja miks kõik muutus. Nüüd on aga nii positiivne just kaadri mõistev ja mõistlik suhtumine. Nad tulevad ja teevad ise ettepanekuid, kust annaks kokku hoida, mida soodsamalt teha. See on tubli suhtumine,“ on Rahula oma personali toega rahul.

Pangaga annab rääkida

Tõnu Rahula on seda meelt, et kõike saab rääkida ja kokku leppida. Ise pead muidugi olema usaldusväärne ja ennast tõestanud ettevõtjana.

„Aasta lõpus sain pangaga asjad jutti aetud. Panin ette, kui palju me reaalselt suudame ära maksta aastas ja pank tegi uued maksegraafikud. Ka müügifirmad on vastutulelikud ja kannatlikud olnud. Möödunud aasta lõpus, kui PRIA rahad tulid, sai ka võlad nendega tasaarvestatud,“ rääkis Rahula.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105