Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohtlik taimekahjustaja kartuliingerjas – kellele probleem, kellele mitte?

Viimasel ajal on meediakära tekitanud ohtliku taimekahjustaja kartuliingerja (Ditylenchus destructor) levik Eestis. Tegemist on silmale nähtamatu, umbes ühe millimeetri pikkuse niitja ümarussiga. Maailmas on ingerjas laialdaselt levinud, Eestis seda kahjurit eriti ei tunta. Millist kahju see ohtlik taimekahjustaja teeb, saad lugeda Seemnekartul OÜ juhi Oliver Otsa artiklist Saarte Häälest.

Meie ettevõtte Seemnekartul OÜ on selle ohtliku taimekahjustajaga kokku puutunud. Tänavu avastati ühest 250-tonnisest seemnepartiist seesama kahjur. Mugulad partiis on küll silmaga vaadates ja käega katsudes ideaalsed, kuid Põllumajandusuuringute keskuse taimetervise ja mikrobioloogia laboratooriumi proovid näitasid, et partii ühes proovis oli ohtlik taimekahjustaja - kartuliingerjas. Seetõttu ei saa Seemnekartul OÜ partiid sertifitseerida ja peab müüma visuaalselt ideaalse seemnekartuli partii tarbekartulina. Hinnavahe on seemnekartulil ja tarbekartulil aga umbes kolmekordne!

Loe täismahus artiklit SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960