Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatööstused tootsid üheksa kuuga 308 miljoni euro eest

Eesti piimatööstused tootsid tänavu üheksa kuuga 172 200 tonni piimatooteid koguvääringus 308,3 miljonit eurot, selgub Põllumajandusministeeriumis koostatud piimatööstuse III kvartali ülevaatest. Perioodi kogukasum oli 13,4 miljonit eurot.

„Pärast Venemaa poolt Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud sisseveokeeldu on piimatööstuste toodangu kasv hakanud pidurduma. Üheksa kuu toodang oli küll eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,6% suurem, kuid see tuleb aasta esimese poole toodangu arvelt,“ ütles Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Piimatööstuste müügitulu oli kolme kvartali peale kokku 308,3 miljonit eurot (võrreldes 2013. aasta sama perioodiga +5,7%), kogukulud 294,9 miljonit eurot (+4,5%) ja kogukasum esialgsetel andmetel 13,4 miljonit eurot (+40,2%). „Piimatööstuse aktiivse ning kasvava ekspordi tulemusena ei olnud kolmanda kvartali lõpuks Venemaa embargo kogukasumile veel mõju avaldanud,“ rääkis Kand. Piima- ja piimatoodete ekspordikäive oli Statistikaameti esialgsetel andmetel 2014. aasta üheksa kuuga 163 miljonit eurot (võrreldes aasta varasemaga +16,9%).

III kvartali lõpu seisuga polnud Venemaa embargo mõjutanud aga keskmisi väljamüügihindasid piimatööstustest. „Kui Euroopa Liidus on keskmised väljamüügihinnad langenud isegi kuni 28%, siis Eestis mitte. Pigem on keskmised jaehinnad TNS Emori andmetel hoopis tõusnud,“ lisas Kand.

Statistikaameti andmetel tegeles 2014. aasta III kvartali lõpus Eestis piimatöötlemisega 21 ettevõtet, kus töötas kokku 2047 inimest.

Piimatööstuste III kvartali ülevaate leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960