Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatööstused tootsid üheksa kuuga 232 miljoni euro eest

Eesti lihatöötlemisettevõtted tootsid tänavu üheksa kuuga lihatooteid koguvääringus 232,4 miljonit eurot, selgub Põllumajandusministeeriumis koostatud lihatööstussektori III kvartali ülevaatest. Võrreldes aasta varasemaga kasvas ka lihatööstuste toodangu eksport.

2014. aasta üheksa kuuga oli lihatööstussektori (liha töötlemine ja säilitamine, lihatoodete tootmine) müügitulu 232,4 miljonit eurot, mis on aasta varasemast 9,4 miljoni euro ehk 4,2% võrra suurem. Investeeringud lihatööstustesse suurenesid 14,8% ulatudes 6,4 miljoni euroni.

Statistikaameti kiirstatistika andmetel eksportis lihatööstussektor 2014. aasta esimese üheksa kuuga 30,4 miljoni euro väärtuses toodangut, mida oli 7,5 miljonit eurot rohkem (33%) kui eelmisel aastal samal perioodil. Kolme kvartali peale teenisid lihatööstused kokku 13 miljonit eurot kasumit, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 56,6% enam.

„Kasum on kasvanud ühelt poolt toodangu ja ekspordi suurenemise tulemusena. Samuti võib olla oma mõju sellel, et Venemaa sanktsioonide tõttu on Euroopa Liidu turul sealihast üleküllus ja töötlejad on saanud varuda piiri tagant soodsalt toorainet,“ ütles Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

2014. aasta üheksa kuuga tapeti tunnustatud lihatöötlemisettevõtetes 24 400 veist (aasta varasemast 1500 enam) ning neist saadi 5800 tonni liha. Sigu tapeti 352 500 (aasta varasemast 31 000 enam) ja neist saadi 28 000 tonni liha. Lambaid ja kitsi tapeti 3100 (aasta varasemast 100 vähem) ja neist saadi 51,2 tonni liha.

Statistikaameti andmetel oli 2014. aasta septembri lõpu sisuga Eestis 57 lihatöötlemisettevõtet, kus töötas kokku 2864 inimest.

Lihatööstuste III kvartali ülevaate leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960