Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on toorpiima riskid?

Euroopa Toiduohutusameti EFSA teaduslik hinnang kinnitab, et toorpiimas võib sisalduda kahjulikke baktereid. Võimalike terviseriskide vältimiseks tuleb teadlaste hinnangul toorpiima enne tarbimist kuumtöödelda.

Imikutel, lastel, rasedatel, eakatel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel on kõrgem risk haigestuda toorpiima joomisel.

Heade hügieenitavade rakendamine farmis aitab toorpiima saastumist oluliselt vähendada, samuti on tähtis külmaahela säilitamine toorpiimas sisalduvate bakterite kasvu peatamiseks või aeglustamiseks.

EL liikmesriikide andmetele tuginedes põhjustas toorpiim aastatel 2007-2013 Euroopa Liidus kokku 27 haiguspuhangut. Enamik nendest (21) oli põhjustatud kampülobakterist, 1 salmonella ja 2 kolibakterist, avastatud on ka 3 puukentsefaliidi viirusest põhjustatud haiguspuhangut. Suurem osa neist olid põhjustatud lehmapiima tarbimisest, mõned ka kitsepiima tarbimisest.

Loe lisaks: Teaduslik arvamus toorpiima tarbimisega seotud terviseriskide kohta

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960