Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Piim ei tule poest

Kehtna Mõis OÜ farmides toimus algklasside õpilastele suunatud teabe- ja maaelu tutvustav üritus Karjalaskepäev, mille motoks on "Piim ei tule poest!".

Eesti Piimatootjate katusühistu TÜ EPIKO juhi Üllas Hundi sõnul on päeva eesmärgiks lastele anda info, kust tuleb piim, kuidas piima toodetakse ja kuidas see jõuab poodi. Üllas Hundi sõnul on äärmiselt positiivne, et sel aastal toimub selline üritus juba üle-eestilisena ja lastel on võimalik külastada mitut ettevõtet. „Lapsi kokku on farme uudistamas peaaegu 400 - see näitab, et selline päev on vajalik. Tänan kõiki ettevõtjaid, kes olid nõus oma farme näitama ja oma aega pühendasid ürituse kordaminekuks,“ sõnas Hunt.

Päeva pidasid oluliseks ka Rapla maavanem Tiit Leier ja Kehtna vallavanem Indrek Kullam. Mõlema mehe sõnul on see päev lastele oluline ja annab rohkelt uusi teadmisi. Muidugi kiideti võõrustajat Kehtna Mõisa asjaliku päeva eest.

Suhe maaleluga on lastel tänapäeval liiga vähene

Kehtna Mõis OÜ juht, tänavuse aasta põllumajandussektori tippjuhi tiitli pälvinud Märt Riisenberg rääkis, et öine suur äikesevihm viis neilt elektri ja seda keerulisem oli tänast päeva korraldada. „Vastu oli vaja võtta 140 last ja teisigi külalisi. Lapsed said võimaluse tutvuda vasikatega ja noorkarjaga ning külastada ka lüpsilehmade farmi. Meie piimakari ei käi karjamaal, küll aga sai vaadata kuidas toimetab karjamaal noorkari,“ ütles Märt Riisenberg. „Kõik huvilised on meie farmi alati oodatud. Probleem on pigem see, et tänapäeva elu on lastel nii kiire ja koolide õppeprogrammid ei näe ette sellist harimist. Suhe maaleluga on lastel tänapäeval liiga vähene ja seetõttu on sellised teavituspäevad äärmiselt olulised nii suurtele kui väikestele.“

Kehtna Mõis OÜ juhatuse liige Siim Riisenberg näitas lastele farme ja selgitas neile põhjalikult tootmisprotsessi. „Laste küsimused olid nii asjalikud ja vahel isegi keerulised, sest meil täna külas olnud Kehtna valla põhikoolide lapsed on ju maalapsed ja maaleluga rohkem kursis kui linnalapsed ehk siis teati, et piim ei tule poest ega ka piimatööstusest, vaid ikka lehmafarmist. Enim tunti huvi, kust tulevad vasikad ja mida nad söövad, samas tunti huvi ka lehmade haiguste vastu,“ kommenteeris Siim Riisenberg.

Eesti Piimandusmuuseumi direktor Ants Välimäe koos teaduri Mai Kukega näitasid lastele, kuidas on võimalik teha koorest ise võid. Kõik soovijad said ise ajaloolist võimasinat vändata ja hiljem tehti omatehtud võist võileibu.

„Sellised päevad on lastele ja ka täiskasvanutele väga harivad. Me ei tea või oleme unustanud, kui tervislik ja vajalik on piim meile ja mida sellest teha saab. Ja ka just nimelt see, et lastele näidatakse seda, kust saab piima teekond alguse ja milline on tegelik olustik farmis. Seda on muuseumis keeruline selgitada, sest meil ju muuseumis lehma ei ole. Lapsed näevad siin loomi ja tunnevad maa lõhnu,“ ütles Ants Välimäe.

Õpiti läbi mängu

Laste näod võttis naerule tuntud lastesaadete toimetaja Venno Loosaar, kes korraldas viktoriini, teatevõistlusi ja muid mänge. Kõik lapsed said maitsta E-Piima juustusid, süüa pitsat ja koogikesi ning juua ehedat maapiima - nii palju kui isu.

Vaata fotosid tänasest toredast päikselisest päevast:

 

 

 

Kehtna valla lapsed Kehtna Mõis OÜ farme vaatamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960