Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandussaaduste tootmise mahud võivad väheneda

Swedbank analüüsis jaanuaris, milline on rubla kursi kukkumise, Venemaale kehtestatud sanktsioonide ja globaalse nafta hinna languse mõju Eestis tegutsevatele ettevõtetele.

Nafta hinna langusest tingitud rubla kursi langus on kaudselt mõjutanud ka põllumajandussektorit. Ületootmisest ja Venemaa poolt toiduainetele kehtestatud embargost tingitud hinnalangus on sellega saanud täiendava negatiivse impulsi. Kuigi Euroopa toiduainete turg on Venemaale suletud, siis nõrk rubla piirab tarbimist ja pärsib ka sanktsioonide alt välja jäänud riikide äri Venemaaga. Seetõttu lisandub nende riikide kaup turgudele, kus on maksevõime endine, suurendades seal konkurentsi.

Madalast nafta hinnast tingitud positiivne mõju rakendub kevadel, kui algavad põllutööd – tööks vajalik kütus on odavam. Selle kogumõju on aga oluliselt väiksem kui madalatest kokkuostuhindadest tingitud kahju.

Kuue kuu perspektiivis ma suurt pankrotilainet ei prognoosi, küll aga võib ette näha põllumajandussaaduste tootmise mahtude vähenemist. Madalast piima hinnast tingituna on kuulda jutte piimakarjade likvideerimise plaanidest nii Eestis kui Euroopas ja see on esimene märk, et ületootmine hakkab vähenema ja hindade põhi võiks käes olla.

Eestis lõpetavad piimatootmise need ettevõtted, kes omavad põllumaad ja keskenduvad tulevikus ainult teraviljatootmisele. Sama võivad teha ka väiksemad karjaomanikud, kus pole laenuraha lauta investeeritud ja lõpetamine on ainult otsustamise küsimus. Selle tulemusena võib omakorda kasvada töötute arv ja maalt ära kolimine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960