Autor: Maarit Eerme • 25. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biomarketi juht: Eestis võiks mahepõllumehi rohkem olla

Biomarketi tegevjuht Priit Mikelsaar ütles Äripäeva teemaveebile kaubandus.ee, et Eestis võiks mahepõllumehi rohkem olla.

"Ma usun, et ökokaupadega toimub vaikne jätkusuutlik kasv, kuid ma ei usu, et Eesti on 10 aasta pärast seal, kus on hetkel Saksamaa. Kuid igal pool kasvab nõudlus kiiremini kui pakkumine ja Eestis on ka sedasi, et mahepõllumehi ei ole nii palju, kui võiks olla. See on ka mingis mõtte arusaadav, sest põllumajandus on inertne," kommenteeris Mikelsaar. Juht selgitas, et sõnaga "inertne" pidas ta silmas, et Eesti mahepõllumeestel pole tootmismahte nii lihtne kiiresti suurendada, sest nt. piimakarja suurendamine eeldab maaressursi, lauda, jm olemasolu ja võtab lihtsalt rohkem aega kui ehk mõnes teises sektoris mahtude suurendamine. Seda eriti veel mahepõllunduse osas, kuna siin on ka ülemineku periood, kui keegi tahab mittemahedalt mahedale üle minna.

Mikelsaar tõdes veel, et Emori andmed näitavad, et ökokaubandus moodustab kogu turust vaid 1%, seega on ta selgelt nišši kaup. "Aga ta kasvab pigem kiiremini kui kogu turg tervikuna," lisas juht. Mihelsaar tõi näiteks, et Saksamaal on ökoturu osakaal 7-8%, Rootsis 5% ja Eestis 1%. Kuigi ökokaubad on müügil ka tavakauplustes, on müüginumbrite poolest tema sõnul tegemist siiski niššiga. "Ja tavakauplused müüvad selgelt üle poole ökokaupade koguturust," lisas Mikelsaar.

Küsimusele, kui keeruline on Biomarketisse oma toodetega sisse saada, kui ökotingimused on täidetud, vastas Mikelsaar, et kui on kaks võrdväärset toodet, siis eelistame pigem Eesti oma, kuid sageli on Eesti tootjate toodang kallim. "Me näeme seda, et viimastel aastatel on ökotoodete pakkujate hulk hüppeliselt kasvanud ning iga nädal tuleb mitmeid pakkumisi, et võtke see toode või teine toode. Kuid tihti enamus neist ei ole Eesti toode. Toodete sissevõtmine käib meil üldiselt kiiresti, kuid väljatõstmine võtab aega. Kõik, mis välja ostame, siis need ka maha müüme ja tooteid me tagasi ei saada," ütles Mikelsaar.

Lugege täispikka intervjuud Biomarketi juhiga edasi kaubandus.ee veebist siin

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960