Miks peab seemneid puhtima?

Lugeja küsib: Miks peab seemneid puhtima?Vastab: Jaanika Mirka, Syngenta Eesti

Seemnete puhtimine on kõige soodsam ja taimede varajases arengufaasis ka kõige tõhusam viis taimede kaitseks. Meeles tuleks pidada, et osade haiguste, näiteks lend- ning kõvanõgede vastu puudub kasvuaegne tõrje, mistõttu on puhtimine ainus viis nende taimehaiguste levikut oma põllul vältida.

Mitmete talvitumishaiguste esinemine võib taliteraviljade saaki oluliselt mõjutada, kuid ka näiteks odra-võrklaiksuse tugev nakkus suviodral taimede varases kasvufaasis võib tähendada saagikadu kuni 40%.

Kindlasti soovitame seemneid puhtida, kui plaanite uuel hooajal külvata enda paljundatud seemet. Kuna paljud haigused levivad lisaks seemnetele ka mulla ja taimejäänuste kaudu, on puhtimine eriti oluline taimehaiguste tõrjevõte otsekülvisüsteemis ning minimeeritud mullaharimises. Puhtimisvahendi valikul eelistage võimalusel mitme toimeainega tooteid, kuna neil on enamasti laiem toimespekter ja pikem toimeaeg, mistõttu on ka taimed pikemat aega kaitstud. Tugevatoimelisema puhtimisvahendi kaitsev mõju tähendab kasvuhooajal sageli vähenenud pritsimiskordi fungitsiidiga ehk kokkuvõttes majanduslikku kokkuhoidu.

Kaitstes taimi juba varases kasvufaasis, lood aluse hea saagi saamiseks.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised