Autor: Sirje Rank • 24. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa "sõprade" toidutööstused saavad varem müüma hakata 

Venemaa toiduohutuse amet alustab oma nn sõprade ehk Kreeka, Küprose ja Ungari toidutööstuse ettevõtete inspekteerimist, et need tootjad Vene turule lubada.

Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud impordikeelus ei ole Venemaal võimalik üksikutele riikidele erandeid teha, kommenteeris seda uudist Euroopa Komisjoni kaubandusdirektoraadi direktor Signe Ratso aripaev.ee-le.

"Meie juriidilise teenistuse hinnangu järgi saavad sanktsioonid põhineda kaubanduspoliitikal, mis on Euroopa Liidul ühine, mistõttu ei saa valida, kellele need kehtivad ja kellele mitte," ütles Ratso. "Kui impordikeeld teatud toodete osas tühistada, tuleb seda teha kõigi liikmesriikide suhtes."

Küll aga saaksid inspekteeritud ettevõtted kohe eksportima hakata, mis annab varem inspekteeritutele siiski teatud eelise.

Kommenteerides, kuidas ELi tootjad Venemaa impordikeeluga toime on tulnud, tõi Ratso näite Lätist, kus kalakonservide valmistajad muutsid retsepti ja toodavad nüüd hoopis Taani turule. Ka piimatootjad on EList uue turu leidnud.

Eesti tootjatel soovitas Ratso julgemalt vaadata ka Lõuna-Korea poole, millega ELil on nüüd vabakaubandusleping, mille soodustustest pole Eesti tootjad teiste liikmesriikidega võrreldes kasu saama kiirustanud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960