Autor: Mait Kraun • 27. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: piimapulbri hinnale ennustatakse tõusu

Nädala börsiuudiste kokkuvõttest selgus, et Fonterra tegevjuhi arvates võiks ka piima hinnad tõusma hakata.

Nisu hind võib lühiajaliselt tõusta kuni 10 protsentiNisu hinna pikaajaline trend on negatiivne ja sellelgi nädalal odavnes buššeli hind 2,49 protsenti 4,99 dollarini. Samas on viimastel nädalatel hind heitliku ilmastiku tõttu tõusma hakanud ning analüütikud ütlevad, et selline trend võiks lühiajaliselt jätkuda.Piima hinnad on viimastel nädalatel andnud vastakaid signaale. 5 kauplemissessiooni järjest kasvu näidanud Global Dairy Trade indeks just kui viitas, et piima hinnad võiks uuesti tõusma hakata. Samas kukkusid 17. märtsil toimunud sessiooni käigus hinnad 8,8 protsenti. Analüütikute arvamused lähevad siinkohal suuresti lahku. Vaatamata sellele, et pakkumine jätkuvalt suureneb, on nafta hinnad viimase nädala jooksul Jeemeni konflikti ja dollari nõrgenemise ajendil tublisti tõusnud.Kõikuvad hinnad on hakanud vähendama ka maailma suurima piimaeksportija Fonterra puhaskasumit ja käivet.Investeerimisfirma SmarTrend on põllumajandussektorist välja toonud ettevõtted, mille ettevaatav kasumi ja hinne suhe (P/E) on kõige väiksem. P/E suhtarvu kasutatakse ettevõtte suhtelise väärtuse hindamiseks. Mida madalam on P/E, seda alahinnatum on ka ettevõte ehk tema aktsiaid tasuks osta. Eriti soodsaks peetakse hinna ja kasumi suhet, is jääb alla 10. Kõige madalam ettevaatav P/E suhe (ehk oodatav järgneva 12 kuu P/E-suhe) on Corn Products Internationalil, mille P/E on 8,01. Teisel kohal on Bunge, mille kasumi ja hinna suhe on 11,31 ja kolmandal kohal Archer Daniels-Midland, mille P/E suhe on 12,99.

„Arvestades USA saagikuse vähenemist ning talinisu üldist keerulist olukorda maailmas, arvasin, et nisu tõuseb isegi kiiremini,“ ütles Progressive Ag analüütik Randy Martinson. Märtsis saavutatud põhjast on nisu hind kasvanud ligi 5 protsenti.„Nisu hind võiks tõusta veel 30-50 senti. Eriti siis, kui USA põllumajandusministeeriumi numbrid näitavad, et nisu all on oodatust vähem hektareid,“ lisas analüütik.Maisi maailmaturu hind tõusis nädalaga 4,75 protsenti ja buššeli hind on 3,9125 dollarit. Kaera hind kasvas 1,73 protsenti 2,7775 dollarini buššelist.Riisi hind on detsembris alanud ja kaks kuud väldanud 20protsendilisest hinnalangusest toibunud ning veebruaris ja märtsis on hinnad stabiliseerunud 10-11 dollari juures. Töötlemata riisi ühe kvintali hind kallines nädalaga 1,69 protsenti ja maksab 11,11 dollarit.Sojaubade buššeli hind tõusis 1,32 protsenti ning on 9,745 dollarit. Märtsi algusest kuni eelmise nädala keskpaigani tegi kakao hind kokku 11 järjestikust languspäeva, mis on ajaloo pikim taoline kukkumine. Sellel nädalal on kakao mõneti taastunud ning tonni hind tõusis 1,65 protsenti 2760 dollarini.Fonterra tegevjuht: piimahindade põhjast oleme juba läbi käinud

Uus-Meremaa piima suureksportija Fonterra tegevjuht Theo Spierings aga ütles, et piimapulbri hinnad võiks nüüd jälle tõusma hakata, vahendas Wall Street Journal.„Piimapulber on alahinnatud, aga hinnad võivad Hiinast tuleneva defitsiidi ajendil uuesti tõusma hakata,“ ütles Spierings. „Kui Hiinas tekib jälle defitsiit, siis see ulatub miljardite liitriteni, mis võiks piimapulbri hinna viia tagasi 3500 dollarini.“Praegu maksab tonn töötlemata piima pulbrit 2928 dollarit.

„Ma arvan, et jaanuar ja veebruar olid kõige hullemad kuud. Seal saavutasid piima hinnad ka põhja,“ ütles Spierings.Tema sõnul võiks nõudlus lisaks Hiinale tõusta märkimisväärselt ka Lääne-Aafrikas ja Lähis-Idas. Samas märkis Spierings, et Euroopa Liidu tootmiskvootide kaotamine aprillis võib hindadele omakorda survestavalt mõjuda. Tema sõnul pole see aga piisav, et tervet turgu allapoole vedada.Nõrgenev dollar ja Jeemeni konflikt mõjusid naftale positiivselt

Eelmiste nädalate jooksul väärtust kogunud dollar on viimastel päevadel langenud, mis tähendab, et dollarites nomineeritud toorained muutuvad teiste riikide jaoks odavamaks.Saudi Araabia on maailma suurim naftaeksportija ja investorid kardavad, et riigi osalemine konfliktides võib tootmisele pärssivalt mõjuda. Saudi Araabia on teadaolevate naftareservide ja tootmisvõimsuse poolest esikohal.Saudide võtmepositsioon OPECi kartellis tähendab seda, et riik mõjutab tugevalt ka nafta hindasid.Jeemen asub ka tähtsa kaubandustee kõrval, mis ühendab Vahemerd ja India ookeani. Punase mere ja Suezi kanali kaudu transporditakse iga päev 3,8 miljonit barrelit naftat.WTI (USA) toornafta kallines nädalaga 16,6 protsenti ja Brent toornafta 8,74 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 51,11 ja 59,19 dollarit barrelist.Maagaasi hind on aga jätkuvalt surve all ning ühe Briti soojusühiku (293,3 kw/h) hind kukkus 5,01 protsenti 2,672 dollarini.Madalad piimahinnad söövad suurima eksportija kasumit

Kokku langes Fonterra puhaskasum kuue kuu jooksul võrreldes aastatagusega 16 protsenti 183 miljoni dollarini. Käive kukkus 14 protsenti 9,7 miljardi Uus-Meremaa dollarini. „Meie poolaasta tulemused iseloomustavad piimaturu rasket olukorda, kus tootmine, nõudlus ja hinnad vahelduvad kiiresti,“ ütles juhatuse esimees John Wilson.Ettevõte vähendas ka dividendiootusi. 25-35 sendi asemel prognoosib ettevõte, et dividende makstakse aktsia pealt see aasta 20-30 senti.Madalaima hinna ja kasumi suhtega ettevõtted

Nädala jooksul langes põllumajandusega tegelevate ettevõtete aktsiate liikumist kajastav MSCI Euroopa Põllumajanduse ja Toidu indeks 0,69 protsenti 2459,2 punktini. MSCI Maailma Põllumajanduse ja Toidu indeks tõusis aga 0,54 protsenti 2468,9 punktini.

 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616