17. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI teeb ka tänavu põldkatseid tootjate juures

ETKI pikaajalisemaid koostöövaldkondi on olnud erinevate sortide ja perspektiivsete aretiste katsetamine erinevate teraviljatootjate põldudel.

Aastatel 2011-2014 toetas ETKI ja Kevili Põllumeesete ühistu vahelist koostööd Maaelu Arengukava meetme 1.7.1 raames teostatud rakendusuuring „Toidu- ja tööstustarbelise teravilja sortimendi laiendamine ja sobivate kasvatustehnoloogiate täiustamine“.

2015. aastal koostööd toetavat projekti ei ole, kuid mitmete põllumeeste ja Jõgeva sordiaretajate huvide kokkulangemisel sai teoks talinisu, talitritikale ja rukki sortide külv neljas erinevas katsekohas - ETKI katsepõllul, Rannu Seeme OÜ, Sadala Agro OÜ ja Voore Farm OÜ põldudel.

Katsetes on nii Eestis juba levinud sordid kui ka täiesti uued sordid või aretised. Katsetatakse kümmet erinevat talinisu, kolme rukki ja nelja tritikale sorti ning kaheksat talinisu perspektiivset aretist.

Vili on heas seisus

Sel aastal on kõigis katsekohtades vili väga hästi talvitunud ning praegu jõudnud või jõudmas loomise faasi. Vili on lappidel tihe ja võimas. Lisaks tootmistingimustes  parimate omadustega sortide väljaselgitamisele on ühiskatse eesmärgiks uurida ka  taimekaitse mõju suurema saagi ja parema kvaliteedi moodustumisele.

Selleks on pool katsest töödeldud fungitsiididega ning teine pool jäetud kontrollvariandiks. Agrotehnika intensiivsus katses on sarnane üldpõllule, mille sisse katse on väikesel maa-alal rajatud. Üldpõllul kasvab tootja valitud talinisu sort.

Kui eelmistel aastatel oli ka kõigil teisel huvilistel võimalus ETKi ja Kevili ühiste põllupäevade raames katsetega tutvuda, siis sel aastal ühist katsete külastust ei toimu, küll aga võivad huvilised ise minna ja vaadata Rannu Seeme OÜ maadel olevat katset. Peremees Madis Ajaots on sellega lahkelt nõus.

Katsepõld asub Rannu ja Puhja kihelkonna piiril, koordinaadid 58°14'54.5"N 26°16'10.5"E.

Vaata fotosid Rannu Seeme OÜ ja Sadala Agro OÜ põldudest:

 

Katsete tulemusi on plaanis tutvustada ETKI traditsioonilisel igatalvisel seminaril.

 

Rannu Seeme OÜ katsepõld
Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut

Autor: Reine Koppel

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960