6. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltikumi teraviljade haigustõrje eksperdid kohtusid Taanis

Kohtumisel kogetu kokkuvõte on, et ühte toimeainet sisaldavate fungitsiidide kasutamise aeg teraviljade haigustõrjes on lõppemas.

Uued turule tulevad fungitsiidid on loodud 2 või 3 toimeaine baasil, sisaldades peamiselt karboksamiidi (SDHI grupi fungitsiid), triasooli (DMI grupi fungitsiid) ja strobiluriini (QoI grupi fungitsiid) toimeaineid. Fungitsiidi otsene mõju haigustekitajale sõltub nii seene liigist, kui ka resistensuse tasemest ja tüübist, kaudne mõju sõltub seene immuunsusest. Uued fungitsiidid omavad taimele füsioloogilist mõju, s.t. suurendavad antioksüdantide tootmist (suureneb biootilise ja abiootilise stressi taluvus), väheneb etüleeni tootmine (stimuleerub tsütokoniini tase e. klorofülli kontsentratsioon ja taime vananemine aeglustub = ’rohendav efekt’), suureneb lämmastiku omastamine ja kasutamine.

Soovitav on teraviljade haigustõrjes kasvuhooajal kasutada: nii palju kui võimalik erineva toimeviisiga tooteid (väheneb ristresistentsus); karboksamiide kuni 2 korda; triasoole segus või vaheldumisi teiste toimeviisidega kuni 3 korda ja sama preparaati kuni 2 korda; strobiluriine maksimaalselt 2 korda. Alati kasutage efektiivseid kulunorme, tehke tõrje õigeaegselt ja korras pritsiga.

Fungitsiidi mõju kvaliteedile: väga oluline – lisa saak (kg/ha), 1000 tera mass (g), mahukaal (g/l), tärklisesisaldus (%); oluline – gluteenisisaldus (%), veesisaldus (%), proteiinisisaldus (%); söödaväärtust ja mükotoksiinide sisaldust mõjutab vähe.

 

 

 

 

 

 

 

ETKI teadlased teostavad igal nädalal taimehaiguste ja kahjurite monitooringut tootmispõldudel üle Eesti kuni juuli keskpaigani, et aidata põllumeestel hetkeolukorraga kursis olla. Kogutud informatsioon kuvatakse instituudi kodulehel interaktiivsete kaartidena.

Kaarte saad näha SIIT.

 

 

Autor: Pille Sooväli

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960