Autor: Mait Kraun • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

33 nädala börsiuudised

USDA tõstis järsult teraviljade toodanguprognoosi; Hiina ehmatas jälle turge; Suurbritannias võib tulla suur nisusaak; Euroopas kehv maisitoodang; nafta hinnad jätkavad langust.

USDA tõstis järsult teraviljade toodanguprognoosi

Teraviljahinnad hakkasid USAs järsult langema, sest USA põllumajandusministeerium (USDA) tõstis ootamatult mitme teravilja toodanguprognoose.Turud ootasid hoopis prognooside mõõdukat kärpimist, mis tähendas, et hinnad tegid eriti järsu languse.Richard Feltes investeerimisfirmast RJ O’Brien ütles, et „praegu kirjutatakse ajalugu,“ sest reaalsuse ja numbrite vahel olid väga suured käärid.USA 2015. aasta maisitoodangu prognoosi tõsteti 156 miljoni buššeli võrra 13,686 miljardi buššelini. Turud ootasid hoopis prognooside vähendamist. Varude maht on USDA sõnul pärast saagi koristamist lausa 15,5 miljardit buššelit.Maisi hind kukkus Chicago börsil kokkuvõttes nädalaga 2,9 protsenti ja buššel maksab 3,71 dollarit.

Samuti suurendati sojaubade toodanguprognoose – 39 miljoni buššeli võrra 3,916 miljardi buššelini. Ka sojaubade prognoosi puhul ootasid turud hoopis järsku kukkumist.

Sojaubade hind oli neljapäevaks nädalaga kukkunud samuti 2,9 protsenti 9,175 dollarini buššelist.

Turuanalüütikute sõnul tähendab see, et hinnad satuvad pikaajalisse langustrendi.

„Lihtne on öelda, et need numbrid on väga negatiivsed ja kui need saavad reaalsuseks, siis hinnad kukkuvad märkimisväärselt madalamale,“ ütles Country Futuresi analüütik Darrell Holiday.Ka ilm oli kultuuride jaoks soodus – USA keskosasse, kus kasvatatakse suur osa maisist, prognoositakse kauaoodatud vihma, mis peaks saagile hästi mõjuma.Nisu toodanguprognoosi vähendati aga 12 miljoni buššeli võrra 2,136 buššelini. Kuna teraviljaturud üldiselt kukuvad, siis ei leidnud toetust ka nisu hind, mis kukkus nädalaga 1,3 protsendi võrra 5,01 dollarini buššelist.„Nisu puhul on numbrid aga üldiselt neutraalsed,“ ütles Holaday. „Neutraalsed numbrid ei ole aga sellises keskkonnas hinda toetavad.“

Hiina ehmatas jälle turge

Põllumajandustoormete jaoks tuli makromajanduslikult järjekordne halb uudis – Hiina devalveeris mitu korda jüaani.Hiina on toorainete suurim eksportija ja uudis devalveerimisest survestas tervet toorainete sektorit.Veidi pehmendas mõju USA dollar, mis kukkus koos jüaaniga. Nimelt kardetakse, et Hiina samm on märk globaalse majanduse aeglustumisest. Samuti spekuleeritakse, et ebakindluse kasv sunnib Föderaalreservi intressimäärade tõstmist edasi lükkama.Dollar kukkus pärast devalveerimist teiste valuutade suhtes üle ühe protsendi. Üldiselt mõjub USA dollari nõrgenemine dollarites nomineeritud toorainete hindadele positiivselt.Arabica kohvi hind kukkus kolmapäeval tehnilistel põhjustel – hind jõudis kolme kuu kõrgema tasemeni, mida on raske ületada. Samuti on tooraine väljavaade üpris negatiivne. Arabica kukkus nädala keskel 3,6 protsenti ja üks nael maksab 135,25 dollarit. Robusta kohv odavnes üle 2 protsendi 1684 dollarini tonnist.

Suurbritannias võib tulla suur nisusaakTundub, et Suurbritannia nisutoodang tuleb korralik. Kuna riigil on 2014. aastast juba suured ülejäägid, võib see „hinnale mõjuda laastavalt“ – vähemalt lühemas perspektiivis.

Mitmed turuosalised prognoosivad, et Suurbritannia nisusaak võib sellel aastal ulatuda 16 miljoni tonnini, mis on eelmistest prognoosidest tunduvalt kõrgem.„Saagid on sellel aastal lihtsalt väga suured,“ ütles üks kaupleja Agrimoney.com’ile. Ta viitas raportitele, mille järgi on saak hetkari kohta üle 12 tonni.Samas tekitab jätkuvalt muret riigi lääneosa, kus nisu sai kahjustada kuivade ilmade tõttu.Osad turuosalised peavad suurt saagikust kuulujuttudeks. Samas oleks suur saak Prantsusmaa rekordilist toodangut silmas pidades loogiline. Lisaks sellele on teada, et odrasaak oli Suurbritannias olnud korralik.Teraviljade kauplemisega tegelev Frontier Agriculture ütles, et „vana saagi ülejääk tekitab Suurbritannia turul tugeva ülepakkumise.“Nende sõnul võib see tähendada, et kuus nädalat järjest on hinnad „õudsed.“Eelmine nädal teatas Prantsusmaa, et nisutoodang tuleb tõenäoliselt rekordiline. Kahe suurriigi toodanguootuste kasv on pannud ka nisu hinna uuesti langema. Toidunisu hind kukkus nädalaga 2 protsendi võrra ja tonn maksab 182,5 eurot. 

 

Euroopa kehv maisitoodang võib aidataSuurbritannia ja teiste Euroopa farmerite jaoks, kes toodavad madala kvaliteediga nisu, võib maisitoodangu langus olla aga heaks uudiseks.

Need, kes kasutasid enne söödaks maisi, hakkavad puudujäägi tõttu otsima alternatiive teiste teraviljade seast.Euroopa Liit prognoosib, et ELi maisitoodang ulatub vaid 62,7 miljonit tonni. Nimelt teatas Prantsusmaa põllumajandusministeerium, et riigi maisitoodang väheneb sellel aastal kuiva ilma tõttu 28 protsenti 13,47 miljoni tonnini.„Esimene kord, mil Londoni nisufutuurid lähenesid 200 naelani tonnist, oli siis, kui Prantsusmaa teatas, et maisisaak on tugevalt kukkunud,“ teatas Frontier Agriculture.Loogiliselt võiks Euroopa Liit hakata puudujäävat maisi importima ka Ukrainast, aga ka seal on toodanguprognoose vähendatud.

Nafta hinnad jätkavad langustRahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) teatel käib nafta ületootmine veel terve järgmise aasta, mistõttu jätkab nafta hind langust.

Tänavu teises kvartalis ulatus nafta ületootmine 3 miljoni barrelini päevas, mis on 17 aasta kõrgeim tase. Nafta hind on seetõttu kukkunud juba kuue aasta madalaimale tasemele.IEA prognoosib, et rekordilisele tasemele jõudnud tootmine kasvab veel edasi. Seda ei korva ka tänavune nõudluse kasv ega OPECi väliste riikide toodangu kahanemine tuleval aastal. Naftavarud ei vähene vähemalt 2016. aasta viimase kvartalini. Kui Iraanile kehtestatud naftaekspordi sanktsioonid peaksid selle aasta lõpus reaalselt kehtivuse kaotama, siis võib varude vähenemine lükkuda veelgi kaugemasse tulevikku, teatas agentuur.„Kuigi tasakaalustumisprotsess on alanud, siis kestab see veel kindlasti terve järgmise aasta, mis tähendab, et globaalsed varud aina kuhjuvad,“ märgiti IEA raportis.WTI toornafta hind kukkus 4 protsendi võrra ja barrel maksab 42,88 dollarit.

Brent toornafta kukkus 0,44 protsenti ja barrel maksab 49,36 dollarit. 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960