Autor: Mait Kraun • 25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiinfo: Sellel aastal tuleb nisuvarude rekord

Nädala börsiuudised: nisuhindu kergitab kuiv ilm Ida-Euroopas; IGC prognoosid; piimahinnad hakkavad paranema; kahjumlikku tootmist ei suurendata.

Sellel aastal tuleb nisuvarude rekord

Maailma nisuvarud jõuavad selle hooaja lõpuks rekordiliselt suure mahuni. Söödaks kasutatakse järjest enam vilja, aga selle aasta saak on niivõrd suur, et rekord siiski saavutatakse, teatas Rahvusvaheline Teraviljade Komitee (IGC). IGC tõstis oma igakuises raportis nisu 2015-2016. aasta lõpu prognoositavate varude hulka 7 miljoni tonni võrra 211 miljoni tonnini.

Suurendati ka nisutootmise prognoosi – sellel hooajal ulatub nisutootmine 727 miljoni tonnini. Tegemist on kolmanda järjestikuse rekordiga.

Nisutarbimise prognoosi tõsteti 3 miljoni tonni võrra 719 miljoni tonnini – peamiselt põhjustab tõusu asjaolu, et järjest enam kasutatakse nisu ka loomasöödana.

„Maisivarude vähenemine ja paljude riikide oodatust väiksem tootmine suurendab huvi alternatiivsete söötade järgi. Nisu on hakatud rohkem kasutama,“ ütles komitee.

Nisuhindu kergitab kuiv ilm Ida-Euroopas

Komitee nentis, et vaatamata pakkumise suurenemisele on viimasel kuul nisuhinnad hoopis 3,1 protsendi võrra tõusnud. Nende sõnul on Ida-Euroopa ja Venemaa mitmetes piirkondades kuiv ilm, kus põllupidajad külvavad teravilja 2016. aasta koristuseks. Samuti ka Austraalias, kus kombainid on alles sõitma hakanud.

„Nisuhinna hiljutine tõus on seotud ka langusele panustavate positsioonide likvideerimisega investorite poolt. Samuti muretsetakse mitmes riigis kuiva ilma pärast,“ ütles komitee.

Nüüd prognoositakse, et kuiv ilm Ida-Euroopas ja Venemaal süveneb. MDA ilmateenistuse andmetel on Ida-Ukrainas ja Venemaal oodata veelgi kuivemat ilma. Ka temperatuurid on keskmiselt kõrgemad, mis kiirendab niiskuse kadumist. Nisuhinnad jõudsid kolmapäeval kuu kõrgeima tasemeni.

Nädala lõikes tõusis toidunisu hind Euronext turul 3,3 protsendi võrra 172,75 euroni tonnist. Kolmapäeval jõudis hind vahepeal ka 174,5 euroni tonnist. USAs, Chicago börsil, tõusis nisu hind 2,6 protsenti 4,975 dollarini buššelist.

Maisi hind odavnes 0,1 protsenti ja buššel maksab Chicago börsil 3,815 dollarit. Kaera hind kukkus 2,5 protsenti ja sojaubade hind kahanes 1,1 protsenti. Töötlemata riisi hind kallines 2,6 protsenti ja üks kvintal maksab 13,07 dollarit.

IGC prognoosid, muutus eelmisest prognoosist ja (eelmise aastaga võrreldes):Maailma nisutoodang: 727 miljonit tonni, +7m tonni (+7m tonni)

Nisuvarud hooaja lõpuks: 211 miljonit tonni, +5m tonni (+9m tonni)Maailma nisutoodang: 967 miljonit tonni, -1m tonni (-38m tonni)Maisivarud hooaja lõpuks: 199 miljonit tonni, +1m tonni, (-4m tonni)Maailma teraviljade toodang: 1,996 miljardit tonni, +8m tonni (-21m tonni)Teraviljade varud hooaja lõpuks: 456 miljonit tonni, +9m tonni (+11m tonni)

Fonterra: piimahinnad hakkavad paranema

Fonterra annab piimafarmeritele lootust. Nende sõnul on Uus-Meremaal toimumas üks suurimaid toodangu kahanemisi, mis kunagi olnud.

Uus-Meremaa piimafarmerite kooperatiiv – mis toodab suurema osa Uus-Meremaa piimast (Uus Meremaa on maailma suurim piimaeksportija) – tõstis järsult piimapulbri hinnaprognoose. Ennustatakse, et tootjatele makstakse 2015-2016 aastatel ühe kilo piimapulbri eest 0,75 uus-meremaa dollarit oodatust rohkem, kokku 4,60 dollarit.Tõsi, sealsetel tootjatel on jätkuvalt vaja 5,70 dollarist piimahinda, et oma kulud tasa teha.Hinnaprognoosi paranemine peegeldab aga „märke, et pakkumise kasv globaalselt on taandumas.“ Ainuüksi Uus-Meremaal on piimatootmine vähenenud 5 protsendi võrra – see on tunduvalt rohkem kui Fonterra prognoositud 2 protsenti.„Farmerid on kohandumas raske majandusliku seisuga,“ ütles Fonterra juhatuse esimees John Wilson. „Nad vähendavad toidulisandite ja lehmade arvu. Ka kuiv ilm takistab mõnedes piirkondades tootmist.“Ka GDT indeks on viimasel kahel kuul näitanud tugevat minekut. See viitab asjaolule, et piimafarmerid on pakkumist tagasi tõmbamas, sest kulusid ei suudeta enam kanda. See peaks aitama pikemas perspektiivis ka piimahindadel taastuda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hinnatõus on jõudnud ka Euroopasse, kus Euronext turul kasvas kooritud piima hind 4,5 protsenti 1765 euroni tonnist.

OPEC: nafta hind taastub 2020. aastaks

OPEC prognoosib, et nafta hind tõuseb 2020. aastaks 80 dollarini, kuna selleks ajaks on tootmismaht ühendusevälistes riikides langenud.

Mitmete riikide jaoks tähendab see aga oodatust aeglasemat tõus, vahendab Bloomberg.OPECi keskmine toornafta müügihind kasvab kuni aastani 2020 keskmiselt 5 dollari võrra aastas; sellel aastal peaks nafta hind kerkima 55 dollarini, selgub organisatsiooni siseraportist.Iraan ja Venetsueela märkisid, et nemad sooviksid näha naftahinna kerkimist sellel kuul 70 dollarini ning enamus liikmesriike ei suuda praeguste hindade juures oma eelarvet tasakaalus hoida.“OPECil on peale USA naftabuumi palju keerulisem hindu tõsta,” sõnas SEB AB analüütik Bjarne Schieldrop. Ettevõte prognoosib, et selle aastakümne lõpuks kerkib nafta hind 73 dollarini.Viimase aasta jooksul on toornafta hind teinud enam kui 50% languse, kuna OPEC järgis Saudi-Araabia strateegiat, kaitsmaks oma globaalset turuosa konkurentide eest.Nii OPEC kui IEA prognoosivad, et globaalse naftatarne kasv aeglustub, kuna madalad hinnad avaldavad üha suuremat mõju. Samas Goldman Sachs ennustab, et madal nafta hind püsib veel järgmised 15 aastat.Nädala lõikes oli nafta hind eelmiste nädalatega võrreldes pigem stabiilne. Brenti toornafta odavnes 1 protsendi ja WTI toornafta kukkus 2,8 protsenti. Kumbki maksis reede hommikuks 48,98 ja 48,47 dollarit barrelist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960