Autor: Tiiu Annuk • 2. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Kuidas sügisel talivilja turgutada?

Ilmad on olnud suviselt soojad, niiskust jagunud piisavalt ja talirapsi taimed kasvavad jõudsalt. Augusti esimesel poolel külvatud talirapsi taimed on juba nö parajad kapsad.

Näiteks kui esimest korda on tehtud Toprex 375 SC, Orius 250 EW või Tilmoriga, siis teistkordselt tasub kasutada, kas Juventus 90 või Caryx’it, mis on kindlasti ühed kõige kiiremini ja äkilisemalt mõjuvad tooted. Lisaks Juventus’est tuntud metkonasoolile, sisaldub Caryx’is mepikvaat-kloriid, mis stimuleerib rapsi külgjuurte arengut, parandades toitainete omastamist ja suurendades taime talvekindlust.

Vähem äkilisemad on Tilmor ja Orius 250 EW. Haiguste vastu on aga viimastel tugevam kaitse, eriti Tilmor’il. Suurte taimede puhul Toprex 375 SC ei ole enam soovitatav, kellel on aga taimed veel väikesed (kuni 6 lehte), on see kindlasti suurepärane lahendus. Praktika on näidanud, et parim aeg on Toprex 375 SC’d kasutada 3-4 lehe faasis.

Esimese kasvureguleerimise põhieesmärk on hoida kasvukuhik väljavenimast ning võimalikult maapinna lähedal. Teistkordsel pritsimisel pidurdatakse liiga jõuline kasv ja kui tuua taimede lehed võimalikult maapinna lähedale, kaitseme sellega veelgi paremini tuule- ja külmakahjustuste eest. Seda võiks nimetada ka lisakindlustuseks külmade talvetingimuste üleelamiseks.

Peale kasvuregulaatorite võib samal ajal lisada paagisegusse ka leheväetisi või hoopis aminohappeid. Taimed toodavad aminohappeid ise, kuid lisapritsimine aitab taimedel energiat säästa. Aminohapped aitavad vähendada ka taimekaitsevahendite kasutamisest põhjustatud stressi. Taimede talvitumine on seotud suhkru- ja kuivainesisaldusega taimedes. Aminohapete kasutamine suurendab taimedes suhkru- ja kuivainesisaldust ja seeläbi paraneb oluliselt taimede külmataluvus ja talvekindlus. Väga karmides talveoludes võivad siiski ka pritsitud taimed talve mitte üle elada. Samuti aitavad aminohapped taimedel kergemini taluda ebasoodsaid tingimusi nagu ajutised öökülmad, üleujutused jms ning kiiremini taastuda pärast ebasoodsate tingimuste lõppu.

Kõige soodsam on kasutada toodet Prolis, mida kulub vaid 2 g/ha. Lisaks võib kasutada Terra- Sorb Complex’i, mis on aminohapete (sisaldab 20% vabasid L-a-aminohapped) ja mikroelementidega (Mg, B, Fe, Mn, Zn, Mo) rikastatud lehekaudne toitelahus, lisaks veel lämmastikku ja orgaanilist ainet.

Pritsimisega peab olema ettevaatlik sellistel päevadel, kui lubab öökulma. Sel juhul on mõistlik lasta öökülmaoht mööda ja siis pritsida, kuna öökülma tõttu on taim stressis ning igasugune taimekaitsetöö võib tekitada lisastressi.

Teraviljade sügisene fungitsiididega pritsimine

Isiklikult pean väga oluliseks seemnete puhtimist. Eesmärk on tõrjuda haigusi, mis saavad eelkõige alguse seemne seest või pinnalt ning mullast. Praktika on aga näidanud, et pika sügise korral on olnud fungitsiididega pritsimisest abi. Väga oluline on ka sordi vastuvõtlikkus erinevatele haigustele. Sageli sõltub haigustekitajate hulk harimisviisist. Kui taimejäänused on mulla pinnal, on haigustekitajatel soodsad nakatumis- ja talvitumis-võimalused. Kui teravili on haigustesse nakatunud juba sügisel, võiks kindlasti pritsimise teha, kuna sellega hoitakse ära taime nõrgestamine haiguste tõttu ning tugevad taimed peavad talvele paremini vastu.

Sügisesel pritsimisel kasutatakse üldjuhul veerandnorme, kuna taimik on väike ja toimeainet pole palju vaja.

Oluline on pritsimise õige ajastamine. Väga raske on öelda, millal täpselt on õige aeg, tuleb jälgida pikemat ilmateadet, eesmärk on pritsida vahetult enne püsivate külmade tulekut, et toimeaine jääks taime sisse ja püsiks seal kevadeni. Samas, kui taimik on suurem ja haiguste foon kõrgem (teravili teravilja järel, taimejäänused mullapinnal jne), võib pritsida juba varem. Katsed on näidanud, et sügisel pritsitud taimik tuleb lume alt välja rohelisemana, seega terve ja tugevana.

Sügiseseks pritsimiseks sobivad väga paljud fungitsiidid, mis tõrjuvad erinevaid laiksusi ja juuremädanikke- fusarioose. Fungitsiidid, mis sisaldavad protiokonasooli on efektiivsed juuremädanike, pruunlaiksuse, lumiseene, silmlaiksuse jt vastu, näiteks on tooted Input, Fandango. Samuti tebukonasool on toimeaine, mis mõjub efektiivselt juuremädanike, lumiseeni ja teiste haiguste vastu. Silmlaiksuse vastu tebukonasoolil siiski mõju pole, näiteks on toode Falcon Forte. Efektiivne juuremädanike vastu on ka metkonasooli toimeaine, mida sisaldab preparaat Juventus 90. Juuremädanike, silmlaiksuse jt haiguste tõrjeks on veel efektiivne preparaat Mirage 45 EC.

Siinkohal tahaksin pöörata erilist tähelepanu silmlaiksusele (Tapesia yallundae), kuna haigustekitaja elab taimejäänustel. Eoste teke ja vabanemine toimub taimejäänustel sügisel, kui temperatuur on 10°C ümber päeval vaba vee olemasolul. Eosed levivad vihmapritsmega lehetupelt naabertõusmetele, kus idanevad, tungivad taime ja asustavad selle. Varase nakatumise tulemuseks on suurem haigestumine ja saagikadu, kuna piiratud on vee ja toiteainete omastamine. Nakatumine toimub kõige kiiremini 10-13°C juures, laigud muutuvad silmaga nähtavaks 8-12 nädala pärast, olenevalt temperatuurist. Pehme talv ja jahe kevad pikendavad eoste tekke ja vabanemise perioodi. Suuremad kahjustused on varakult külvatud viljadel. Saagikaod lamandumise tõttu sageli 10-30% või enamgi, halveneb tera kvaliteet ja koristustingimused. Suurepäraselt saab tõrjuda silmlaiksust ,samas ka helelaiksust, boskaliidi sisaldavate toodetega, mis peaks olema koos epoksikonasooliga, näitena võiks tuua Viverda, kuna selles tootes on see kombinatsioon olemas.

Talvitumishaiguste vastu on väga efektiivne ka toode Opera N, kus üks toimeaine on epoksikonasool, mis annab väga laia spektri erinevate haiguste tõrjel, sh ka juuremädanikele ja silmlaiksusele. Ega asjata pole see toode üks levinumaid, mida golfimurudel sügisel haiguste tõrjeks kasutatakse.

Lisaks veel väga levinud sügisesel pritsimisel on toode Tilt 250 EC. Kasutatakse profülaktiliselt nii aianduses okaspuude pudetõve tõrjel kui golfimurudel juba aastaid, on väga efektiivne.

See nimekiri ei ole lõplik, seega võime järeldada, et sügisel saab kasutada väga paljusid erinevaid tooteid, küsimus on ainult tasuvuses. Tuleb otsustada, kui palju teha lisakulutusi, kuna ebasoodsa talve puhul võib juhtuda, et kogu külvis hävib. Soovitame jälgida fungitsiidi valikul, et puhtimispreparaadis sisalduvad toimeained ei kattuks sügisel kasutatava fungitsiidi toimeainetega. Teatavasti ühe ja sama toimeaine kasutamisel suureneb oht resistentsuse tekkele ja seega mõju võib jääda loodetust kesisemaks. Peale selle tahame ju kasutada neid tooteid veel aastaid.

Praegu pole hilja veel glüfosaadiga pritsida, ilmad on soojad ja tooted mõjuvad hästi. Ka ajutised öökülmad ei mõjuta nende toimimist, kui järgnevad ilmad on soojad ning taimedes mahlad liiguvad. Lisaks güfosaadile on võimalus koos kasutada põhu lagundamiseks ja mullastruktuuri parandamiseks preparaati Amalgerol, millest on olnud juttu mitmel eelneval korral.

Loe pikemalt kõigest SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960