• 21.01.16, 11:03
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Lihaveisekasvatusest on saanud Eestis arvestatav majandusharu

Eesti lihaveisekasvatus kasvab jõudsalt, ehkki veiseliha tarbimine Eestis on viimastel aastatel mõnevõrra langenud.
Eestis on lihaveisekasvatuseks väga soodsad klimaatilised tingimused. „Eesti liigirikaste karjamaade kasu ulatub kaugemale kui Guinnessi rekordite raamat. Lisaks statistilisele väärtusele on meie karjamaad ideaalseks koduks veistele, kes omakorda on ainuõiged hooldama meie rohumaade unikaalseid looduslikke kooslusi,“ ütles lihaveisekasvatajaid koondava MTÜ Liivimaa Lihaveis juhatuse liige Katrin Noorkõiv.
„Sellistes tingimustes kasvanud punane liha pole kindlasti tervisele kahjulik. Eestimaal kasvanud veiseliha on parim toit südamele,“ ütles Noorkõiv, kes ei ole nõus möödunud aasta oktoobris avaldatud Maailma Terviseorganisatsiooni WHO raporti seisukohtadega punase liha kohta. Tervise Arengu Instituudi uute toitumissoovituste kohaselt võiksid segatoidulised inimesed punast liha süüa kuni 500 grammi (kuumtöötlemata kujul umbes 700 grammi) nädalas.
Eesti lihaveisekasvatuse areng on olnud muljetavaldav. „Eestis tegeletakse jõudsalt lihaveiste aretusprogrammide ning lihaveiste geneetilise hindamise ja kvaliteedikavadega,“ rõhutas Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi esimees Aldo Vaan.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Tänavu aasta alguse seisuga kasvatati PRIA andmetel Eestis juba 16 erinevast tõust kokku  66 238 lihaveist. Lihaveisekasvatusest on saanud arvestatav ekspordile orienteeritud majandusharu. 2015. aastal eksporditi Eesti lihaveiseid 12 erinevasse riiki ja ekspordiks läks kokku üle 9000 lihaveise. Suurimad ekspordipartnerid olid Poola ja Türgi, aga lihaveiseid viidi näiteks ka Liibanoni, Usbekistani, Gruusiasse, Valgevenesse ja Eesti lähiriikidesse ning Lõuna-Euroopasse.

Seotud lood

Uudised
  • 22.01.16, 09:37
Kodumaise sealiha kättesaadavus halveneb, sõltume importlihast
Statistikaameti andmetel peeti 2015.  aasta septembri lõpu seisuga Eestis 334 800 kodusiga, aastaga on sigade arv vähenenud 43 700 ehk 11,3% võrra. Sigade arv langes järsult pärast sigade Aafrika katku jõudmist farmidesse.
  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele