Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatoodete ekspordikäive langes aastaga 30,5%

Piimatoodete ekspordikäive langes aastaga 30,5%
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Piimatoodete ekspordikäive langes aastaga 30,5%, olles rahalises väärtuses 133,5 miljonit eurot.

Viimati oli ekspordikäive nii madalal tasemel enne 2010. aastat, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti piimatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaatest.. „Olukorras, kus Eestis toodetakse tunduvalt rohkem piima ja piimatooteid kui ise tarbitakse, on ekspordi osakaalu vähenemine ohu märk. Seda saab vaid lahendada uute turgude leidmisega või sektori kohanemisega vähenevate tuludega,“ rääkis Kand. Ta lisas, et seepärast on toidusektoril praegu õige aeg kasutada Euroopa Liidu poolt pakutavat toetust uutele turgudele minemiseks. „Tänavu on Euroopa Liidu toidusektoril võimalus taotleda selleks üle 110 miljoni euro toetust, kusjuures piima- ja sealihasektori projektidele on ette nähtud 30 miljonit eurot,“ märkis Kand.

„Kuigi ekspordimahud on vähenenud, pole toorpiima kokkuostu ja töötlemise mahud vähenenud. See tähendab järjest suuremat konkurentsi siseturu pärast,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand

Piimatoodete eksporti ei soodusta ELis valitsev suur ületootmine, mille tulemusena on kokkuostuhinnad tugevasti langenud. Pärast Venemaa sanktsioonide kehtestamist ja piimakvootide kadumist toimub laialdane toorpiima ületootmine. Laovarud on maksimumini viidud.Piimatööstused investeerisidki materiaalsesse põhivarasse ehk tehnoloogia- ja tootearendusse 2015. aastal 15,5 miljonit eurot, mida oli pea 40% eelmisest aastast enam. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse, seda 10,4 miljoni euro väärtuses.Heitlikus turuolukorras on kiires tempos jätkunud piimatoodete rahalise väärtuse vähenemine. Piimatööstus tootis 2015. aastal 289,8 miljoni euro väärtuses piimatooteid, mida oli 14,6% vähem kui 2014. aastal samal ajal.Sektori müügitulu oli 335,8 miljonit eurot ehk 14,7% vähem kui aasta varem. Euroopas valitseva toorpiima ületootmise ja ekspordi vähenemise mõjul kohaliku piimatööstuse kogukasum langes ning aasta viimases kvartalis saadi üle 724 tuhande euro suurune kahjum. Samas ulatus Statistikaameti esialgsetel andmetel 2015. aasta kogukasum 18,2 miljoni euroni.

Piimatööstuse müügitulu, kogukulud ja kogukasum 2009?2015 12 kuud
Foto: Statistikaamet

Piimatöötlemise sektori moodustavad Eestis ligikaudu 25 töötlemisettevõtet ja talu, millest suurtööstuse (tööga hõivatud 100 või rohkem inimest) osakaal on 20%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960