Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Rõivas: valitsusel on kolm võtet piimatootjate aitamiseks

Taavi Rõivas: valitsusel on kolm võtet piimatootjate aitamiseks
Foto: Tauno Tõhk
Peaminister Taavi Rõivas teatas eilsel kohtumisel põllumeeste- ja talupidajate esindajatega, et piimakriis on tänavu valitsuse kõrgendatud tähelepanu all, valitsus jätkab tööd Eesti piimatoodetele uute turgude avamise nimel ning juba tänasel kabinetiistungil otsustatakse tootjatele erakorralise toetuse määramine.

Põllumeeste- ja talupidajate esindajate petitsiooni vastu võtnud peaminister rõhutas, et  Eestis makstakse igal aastal erinevaid maaelu- ja põllumajandustoetusi kokku enam kui 200 miljoni euro ulatuses.  „Sealhulgas makstakse põllumeestele sel aastal otsetoetusi 114 miljonit eurot ja järgmise nelja aastaga kasvavad need 169 miljoni euroni,“ lisas peaminister.

Taavi Rõivase sõnul on kogu Euroopat pitsitav piimakriis sel aastal selgelt valitsuse põhifookuses ning töös on vähemalt kolm võtet, millega riik saab piimatootjaid aidata. Juba täna pärastlõunal arutab valitsus maaeluministri Urmas Kruuse ettepanekut, kuidas eraldada kriisiabi korras piimatootjatele järgmiseks aastaks lisatoetust. Samuti on valitsus põhimõtteliselt kokku leppinud põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise investeerimistoetuses suurprojektidele, et saaks luua piimatoodetele kõrgemat lisandväärtust.

„Toetuste maksmisest on valitsuse jaoks pikemas vaates siiski suurem eesmärk uute eksporditurgude avamine,“ lausus Rõivas. „Me jätkame jõuliselt tööd selle nimel, et Eesti piimatootjad jõuaksid oma toodetega Hiina ja Jaapani turule. Just seetõttu on ka maaeluminister Urmas Kruuse täna Hiinas, et riigi abiga lihtsustada meie piima ja juustu pääsemist sealsetele lettidele.“

Põllumajanduse ja talupidajate organisatsioonide juhtidega kohtudes rääkis peaminister ka piimaturu madalseisu põhjustest ning tõi esile, et möödunud aastal sattusid Eesti tootjad raskustesse mitme negatiivse mõjuteguri kokkulangemise tõttu. Esiteks, Venemaa turu äralangemine, mistõttu vähenes piima eksport Eestist Venemaale 49-lt miljonilt eurolt alla ühe miljoni euro. Teiseks, Hiina impordinõudluse vähenemine. Kolmandaks, Euroopa Liidu piimakvoodi kaotamine ning neljandaks USA dollari tugevnemine. Kolm viimast on tekitanud piima hinna languse kogu Euroopas.

„Samuti ei ole kellelegi uudis, et põllumajandusest rääkides röövis suure osa valitsuse tähelepanust möödunud aastal seakatku tagajärjel tekkinud kriisi leevendamine,“ lausus Taavi Rõivas. „Sel aastal on valitsuse eesmärk sama moodi aidata meie piimatootjaid.“

Kohtumise lõpus kutsus peaminister ka kõiki eestimaalasi üles teadlikult tarbima Eestis toodetud põllumajandussaadusi, aga eelkõige jooma rohkem kodumaist piima, sest just selle lihtsa ja väikese teoga saab iga kodanik ka ise kaasa aidata meie piimatootjate olukorra leevendamisele.

Põllumehed kohtusid peaministriga
Foto: Tauno Tõhk
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960