14. juunil külastavad Läti leivaspetsialistid Eesti Rukkitee liikmeid, et arutada koostöö võimalusi ning tutvuda Eesti rukkikasvatuse ja –kasutuse traditsioonidega. Külaskäigu korraldajaks on Eesti Põllumajandusmuuseum koostöös Eesti Rukki Seltsiga.

- Läti rukkikasvatuse ja leiva spetsialistid väisavad Eesti Rukkiteed
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
„Eesti Põllumajandusmuuseumi eestvedamisel külastavad Läti leivatööstuste esindajad Eesti Rukkitee koosseisu kuuluvaid asutusi. Reis läbib Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli, Eesti Põllumajandusmuuseumi, Eesti Taimekasvatuse Instituuti, Simuna Ivaxi ettevõttet, kus kohtutakse ka Eesti Rukkikuningaga ning Sangaste lossi. Eesti Põllumajandusmuuseumis saavad pagarid proovida kätt Eesti traditsioonilise leiva küpsetamises ning oma käega Rukkiüünis viljatöid teha“ ütles Eesti Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild on rahvuslik koostöövõrgustik, mille eesmärk on aidata kaasa: ajaloolise ja kultuurilise pärandi hoidmisele ja väärtustamisele; rahvatraditsioonide säilitamisele ja elavdamisele; talirukki tootmise kasvule ja selle kasutamise suurenemisele; sordiaretuse, sordikatsetuse ja seemnekasvatuse edendamisele; toiduohutuse ja tarbijakaitse arendamisele; rukkileiva väärtuste populariseerimisele; elurikkuse kaitsmisele; looduse keskkonnasäästlikule kasutamisele; rukki tootearendusele erinevates kasutusvaldkondades ja rahvusvahelise koostöö korraldamisele.
Lätist osalevad külaskäigul ''Lielezers'', Madona, ''Lāči'', ''Dona'' leivatööstuste ning ettevõtte Puratos Latvia esindajad. Samuti Läti Põllumajandusülikooli, Põllumajandusministeeriumi, teraviljade aretusinstituudi ning Läti Pagarite Seltsi juhatuse esindaja. Lisaks osaleb tutvumisreisi Läti ajakirjanik. Koostöö arutelus osaleb ka Tartu Milli, Moe Peenviinavabriku ning Eesti Leivaliidu esindaja.Eesti Rukkitee
Artikkel jätkub pärast reklaami
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Aktsiooniga "Eesti Vabariik 100 - 100 rukkipõldu - miljon juubelileiba" on liitunud ka Saidafarmi pererahvas, perenaine Helve ja peremees Juhan Särgava.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.