Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatöötlemissektor tootis 2015. aastal 280 miljoni euro väärtuses

Lihatöötlemissektor tootis 2015. aastal 280 miljoni euro väärtuses
Foto: Äripäev AS
Lihatööstus tootis 2015. aastal ligi 280 miljoni euro väärtuses toodangut, mis on aasta varasemaga võrreldes 16,7 miljoni euro võrra rohkem (+6,3%). Sektori müügitulu vähenes 1,4 protsendi võrra, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaatest.

Võrreldes 2014. aastaga suurenes lihatöötlemisettevõtetes töödeldud veiseliha kogus 697 tonni (+7,8%) ja sealiha kogus 1900 tonni võrra (+4,6%). Lamba- ja kitseliha kogus vähenes 25,5 tonni võrra (-22,8%).

„Vaatamata toodangu suurenemisele on müügitulu pisut langenud. See viitab väljamüügihindade langusele, mis on omakorda tingitud tootmismahtude kasvust kogu Euroopa Liidu lihaturul. Suuremat mõju ettevõtete majandustulemustele pole see veel avaldanud, kuna madalad liha kokkuostuhinnad on sektori müügitulu hoidnud suhteliselt stabiilsena,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Lihatööstuses on näha tootmismahtude kasvu. Selle võib olla tinginud keeruline majanduslik olukord piimandus- ja seakasvatussektoris ühelt poolt madalate piima kokkuostuhindade tagajärjel, teisalt sigade Aafrika katku ohu tõttu.“Lihatöötlemise sektori müügitulu oli 306 miljonit eurot, mis oli 1,4 protsenti vähem võrreldes aasta varasemaga.Liha- ja lihatoodete ekspordikäive oli 76,8 miljonit eurot, mis aasta varasemaga võrreldes kasvas 2,9 protsenti. Samas suurusjärgus (+3,1%) kasvas imporditava liha ja lihatoodete käive, ulatudes 108,1 miljoni euroni. Eestimaist päritolu liha ja lihatoodete osakaal kogu ekspordis oli 71,9 protsenti ehk suurenes re-ekspordi osakaal.2015. aasta 12 kuuga investeeris lihatööstus materiaalsesse põhivarasse kokku 11,6 miljonit eurot, mida on 1,4 miljonit eurot (+13,7%) rohkem kui aasta varem. Investeeringuid tehnoloogia arendamisse soodustas maaelu arengukava 2014-2020 investeeringumeetmete avanemine.Viimaste saadaolevate 2014. aasta andmete järgi liha tarbimine Eestis kasvab. Eestlane sööb aastas 70,1 kg liha. Enim süüakse sealiha (37 kg inimese kohta) ja linnuliha (23 kg inimese kohta).Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskeltläbi 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest viis suuremat tööstust annavad üle 90 protsendi kogu lihatööstuse müügitulust.Loe pikemalt: Eesti lihatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaade

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960