Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CLAAS LEXION lasi välja 50 000. masina

CLAAS LEXION lasi välja 50 000. masina
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
CLAAS Harsewinkeli montaažiliinilt sõitis maha 50 000. LEXION. 21-aastase eduloo kestel on suure võimsusega LEXION saanud rahvusvahelise põllumajandustehnika lipulaevaks.

Iga LEXION sisaldab üle 50 000 osa, 4000 m elektrikaableid ja 215 m hüdraulikatorusid. Juubelidisainiga 50 000. LEXION kombaini saab lähikuudel näha paljudel messidel ja näitustel üle Euroopa.

Pärast peaaegu kümne aasta pikkust arendustööd tutvustas CLAAS esimest LEXION teraviljakombaini 1995. aastal. Seeria LEXION 400 pakkus põllumehele uudset kõrgtaseme jõudlust. APS-viljapeksusüsteem koos peksutrumliga, mida oli laiendatud 600 millimeetrini, oli esimest korda kombineeritud ROTO PLUS järelpeksusüsteemiga. Selle kombinatsiooni tulemuseks oli järeleproovitud süsteem APS HYBRID. Juht sai nüüd töötada mugavas kabiinis, kuhu oli integreeritud pardaarvuti CEBIS. Lisaks muutsid roolimissüsteemid GPS PILOT ja LASER PILOT kombaini roolimise lihtsamaks.LEXION kombainidega lõi CLAAS põllumajanduses uue kvaliteetsegmendi. Kuus aastat hiljem esitles ta turul 10 000. suurt (415 hj) teraviljakombaini. Montaažiliinilt veeres maha LEXION 480, millel olid kummiroomikud ja mis suutis koristada teravilja kiirusega 40 t/h. See kinnitas, et võimas LEXION on edukas kõikidel maailma põldudel.Aastal 2003 tutvustati seeriat LEXION 500, mis oli selle tippklassi teraviljakombaini edukas edasiarendus. Suurem saagikogumisvõime ja tehnilise süsteemi täiustused, näiteks reguleeritavad rootoriklapid, mis võimaldasid separeerimisala kohandada, ja ette monteeritavate seadeldiste kiire peatamine, muutsid juhi töö tunduvalt lihtsamaks. Juba kaks aastat hiljem tuli CLAAS turule seeriaga LEXION 600, mille viljakoristusvõimsus oli kuni 70 t/h ja mis pakkus põllumehele veel suuremat tõhusust.2013. aastal seadis CLAAS mudeliga LEXION 780 teraviljakombainide ajaloos uue verstaposti. Peale 13 500-liitrise viljapunkri on sellel integreeritud juhi assisteerimise süsteem CEMOS AUTOMATIC. See tarkvara kontrollib põllumehe seatud väärtusi ja leiab pärast lühikest perioodi viljapeksusüsteemile optimaalse seadistuse. Arvestades päeva jooksul muutuvaid saagikoristusolusid, kontrollitakse neid optimaalseid sätteid sekundi täpsusega ja kohandatakse pidevalt. LEXION 700, millel on 4D-puhastussüsteem ja automaatne viljavoo juhtimise süsteem, hinnati maailma suurimal, Agritechnica põllumajandustehnika messil 2016. aasta masinaks.

LEXION teraviljakombainide edu eest võib peale inseneride tänada kliente, kes üle maailma kasutavad neid masinaid oma ettevõttes. Paljud klientidest on usaldanud neid suure võimsusega kombaine üle kahekümne aasta. Ettevõtja Burghard Kaufmann Osnabrücki piirkonnast jutustab: „Minu isa ostis esimese CLAAS teraviljakombaini 1960-ndate alguses. Sellest ajast alates oleme pidevalt töötanud CLAAS masinatega. Esimene LEXION 430 saabus aastal 1998.“ Üsna hiljuti lisas Burghard Kaufmann enda laialdasele, 18 masinast koosnevale kombainipargile teraviljakombaini LEXION 670.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960