Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pagaritööstuse müügitulu oli 2016. aasta I poolaastal 90 miljonit eurot

Pagaritööstuse müügitulu oli 2016. aasta I poolaastal 90 miljonit eurot
Foto: internet
Pagaritööstuste müügitulu oli 2016. aasta esimesel poolaastal 90 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas müügitulu 0,3 protsenti. Müügitulu kasvu aeglustas tihe konkurents siseturul ja välisnõudluse vähenemine, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse 2016. aasta esimese poolaasta ülevaatest.

„Nõudluse vähenemine pärssis müügitulu kasvu. Samal ajal kasvasid ettevõtete kulud, peamiselt tööjõukulude suurenemise tõttu. Pagaritööstus on üks tööjõumahukam tegevusala toiduainetööstuses, kus automatiseerimist pidurdavad turu väiksus ja tihe sektorisisene konkurents,“ ütles kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Suurtööstuste kõrvale tekib  üha rohkem väikseid pagaritöökodasid.  Käsitööleiba küpsetavate ettevõtete tootmismahud on väiksed, kuid rikastavad omapäraste maitsetega tarbijate toidulauda.“

Pagaritööstustemüügitulu oli 2016. aasta esimesel poolaastal 90 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas müügitulu vaid 0,3 protsenti. Nõrga nõudluse ja kasvavate kulude tagajärjel vähenes oluliselt kogukasum. 2016. aasta esimesel poolaastal oli pagaritööstuse kogukasum 26 000 eurot, mida on 1,5 miljonit eurot vähem võrreldes aasta varasemaga. „Tihe konkurents ja kaupluste alalised sooduskampaaniad, mis mõeldud tarbijate meelitamiseks, vähendavad nii ettevõtete kogukasumit kui ka kasumlikkust,“ lisas Kand.Pagaritööstuste tootmismahud jäid eelneva aasta tasemele. Statistikaameti esialgsetel andmetel toodeti 2016. aasta esimesel poolaastal pagaritööstuste poolt kokku 39 000 tonni toodangut. Võrreldes eelneva aasta sama perioodiga oli toodangu maht 0,5 protsenti (-200 tonni) väiksem.Esialgsetel andmetel eksportis pagaritööstus 2016. aasta esimesel poolaastal peaaegu 15 miljoni euro väärtuses toodangut, mida oli 13% vähem kui eelneval aastal samal ajal. „Kuigi ühe olulisema kaubanduspartneri – Soome majandus on madalseisust väljas ja ka teiste oluliste kaubanduspartnerite Rootsi, Läti ja Leedu majandus on kasvamas, jäi välisnõudlus 2016. aasta esimesel poolaastal siiski nõrgaks,“ ütles Kand. „Kindlasti mõjutas väliskaubandust ühe olulise pagaritööstuse – Fazer Eesti AS-i otsus lõpetada pagaritoodete tootmine Eestis.“

Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega.

Pagaritööstusestegutsebkeskmiselt 130-140 ettevõtet. Suurusgrupiti on pagaritööstuses kõige enam alla 10 töötajaga mikroettevõtteid, mis moodustavad 70 protsenti ettevõtete koguarvust. Statistikaameti andmeil oli 2016. aasta esimesel poolaastal pagaritööstuses tööga hõivatudkeskmiselt 2976 inimest, mida oli 105 inimese võrra (+3,7%) rohkem kui eelneval aastal samal ajal.

Loe pikemalt: Pagaritööstuse 2016. aasta I poolaasta ülevaade

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960