Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Munade ületootmine on hinna alla surunud

Munade ületootmine on hinna alla surunud
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavu on munade hind poes varasemast madalam olnud, kuid viimastel kuudel on private label ehk kaupluste omatoodetena müüdavad munad iseäranis odava hinnaga. Põhjusena nähakse ületootmist eeskätt Lätis, Leedus ja Poolas, mis nüüd oma toodanguga Eesti turgu üle on ujutamas.

Eesti jaekettides varieeruvad kõige odavamate, pruunide M-suuruses 10 kaupa karpi pakitud munade hinnad vahemikus 69 senti (Coop) kuni 83 senti (Rimi). Ülejäänutes maksavad odavaimad munad 75 ja 79 senti.

Enamasti on tegemist private label ehk kaupluste omamärgi toodetega, millega realiseeritakse odavaimat turul saada olevat kaupa. Pilk munakarpidele kinnitabki, et kõik omatootemunad on välismaist päritolu, kas Lätist või Leedust. Kui riigi tähist karbilt mitte otsida, ei reeda karbid millegagi, et nende sisu pole kodumaine, sest sildid on ju kõik eesti keeles, kujundus samuti valdavalt eestipärane (Coopi Läti munade karbil näiteks Eesti rahvariide motiiv).Eestis on munatootjaid vähe

Turgu valitseb üks suurtootja, Dava Foods, kaubamärgiga EGGO (endine Tallegg, mille esmalt ostsid ära soomlased ja siis taanlased, nii et Eesti on vaid üks pisike üksus nende suures põhjamaises tootmisketis). Teised läbi ja lõhki kohalikud tootjad on juba märksa pisemad, kes püüavad lihtsalt turul ellu jääda.Nišikaup, nagu õnnelike õrrekanade munad, on niikuinii kallim ja nende tarbijad eelistavad nende toodangut maailmavaatelistel, mitte hinnakaalutlustel. Seetõttu ei saa sellise toodangu turuosa ka suureks paisuda.

Nišikaup, nagu õnnelike õrrekanade munad, on kallim
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Odava hinnaga private label mune, nagu ka piima, võib pidada nö kliendi ligimeelitamise kaubaks, mille abil saab ta panna just seda kaupluseketti eelistama, et siis ka muu kaup talle maha müüa. Kui aga piima kokkuostuhinnad hakkasid sügisest tõusma, siis munade hind on pigem veelgi langenud.-le. "Eelneval põhjusel ongi munad liiga odavad. Konkurents on väga tihe ning Euroopas toodetakse praegu tarbimisest rohkem.". 

Läti-Leedu odav toodang Eestis

Laias laastus on odavate munade müügihinnal sama põhjus mis piimalgi: ületootmine. Kuid ületootmine ei toimu mitte Eesti, vaid meie lõunanaabrite turgudel.OÜ Linnu Talu juhatuse liige Jarno Hermet selgitabki, et põhjuseid tuleb otsida mitme aasta tagant, mil Poola USA turu nõudlusel järsult tootmist suurendas, mis eeldas ka investeeringuid. "USA-s tekkis kanamunade puudujääk 2015. aasta esimese poole ulatusliku linnugripipuhangu tõttu. Euroopa tootjad täitsid osalt selle augu ja lootsid sinna järjest rohkem müüa, kuid ameeriklased suutsid oma tootmise taastada ja seega tekkis omakorda Euroopas ülejääk. Poola munade ülejääk on suundunud vaikselt põhja poole Leetu, Lätti, ja seega on see meie regiooni hindu tugevalt mõjutanud," kommenteeris Hermet ERR.ee

Hermet on kindel, et osa mune müüakse kindlasti alla omahinna. "Vähemasti neid, mis on poodides kõige soodsamad ning sealhulgas ka private label’it," ütles Hermet.Munad on piimaga ühes kategoorias ehk esmatarbekaup, seega tarbija jaoks asendamatu, selgitab Hermet. Seetõttu kasutatakse seda sageli ka sissetõmbamistootena.Turuliidri, EGGO kaubamärgi esindaja Dava Foods Estonia müügijuht Kalle Ribelus private label'is süüd ei näe. Tema hinnangul peitub ületootmise põhjus 2012. aastast pärinevas eurodirektiivis, millega anti korraldus puuris peetavate kanade puuride suurendamiseks, kuid see ei toonud kaasa kanade vähenemist, sest viljahinnad ehk sööt olid soodsad ning siis tuli juba USA linnugripipuhang, mille tulemusel hävitati kümneid miljoneid kanu."2015. aasta juunis-juulis avasid USA ja Kanada turu impordile EL-ist, mis omakorda tekitas tootmismahtude suurenemise EL-is tervikuna. Tänavu jaanuaris aga said USA ja Kanada tootmise taastatud ja johtuvalt sellest oli ja on EL-is suur ületootmine," võtab Ribelus olukorra kokku.Ta juhib tähelepanu ka munade päritolule, mida enamik eestlasi igapäevaselt omale korvi laob. "Kui olete tutvunud pakutavate toodetega munaletil, võite näha, et valdav osa pakutavast munast on paraku importmuna. Kodumaistel tootjatel on kahtlemata odavate importmunadega keeruline konkureerida, kuid põllumajandussektoris ongi sageli keeruline," nendib ta.Ka Linnu Talu juht Hermet tunnistab, et odavad importmunad on probleem. "See olukord on kujunemas probleemiks või õigemini juba on. Üldiselt on munatootjad küllalt hästi hakkama saanud ning ei ole avalikult virisenud. On suutnud nina vee peal hoida. Hetkel on küll hinnad viimase viie aasta madalamas seisus. Kuidas edasi läheb, ei tea," on Hermet mures.Loe täismahus artiklit SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960