Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan kasvatas Baltikumis ärikasumit

Rakvere ja Talleggi tooted kuuluvad AS HKScan Estonia tootevalikusse.
Foto: HKScan
Põhjamaade juhtiv toiduainetööstusettevõte HKScan, millele Eestis kuuluvad kaubamärgid Rakvere ja Tallegg, Lätis Rigas Miesnieks ja Leedus Klaipedos Maistas, teenis Baltikumis kolmandas kvartalis ärikasumit (EBIT) 3,3 miljonit eurot, mis on 1,4 miljonit eurot rohkem võrreldes mulluse aastaga.

HKScani käive oli kolmandas kvartalis Baltikumis 41,4 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 3,4 miljonit eurot vähenenud. Ettevõte on käesoleval aastal Rakvere lihakombinaadis ja Tabasalu lihatööstuses tapa- ja tootmismahte rekordiliselt suurendanud.

„Kuigi ettevõtte netokäive on Baltikumis vähenenud, siis ärikasumi kasv näitab, et oleme suutnud käesoleval aastal palju efektiivsemalt tegutseda. Ärikasumi kasvule on aidanud kaasa äritegevuste restruktureerimine, kulude parem juhtimine ja kolmandas kvartalis sealiha hinnatõus. Netokäibe languse peamiseks põhjuseks on Talleggi munaäri müük eelmisel aastal, mis on aidanud meil keskenduda oma põhitegevusele, sea- ja linnukasvatusele ja lihatööstuste arendamisele,“ ütles HKScan Baltikumi juhatuse esimees Teet Soorm.„Meie müügistatistika näitab, et klassikalised maitsed ja tooted nagu viinerid, sardellid, keeduvorstid ei kao eestlaste söögilaualt kuhugi. Pigem saab öelda, et Euroopa sealiha hinnatõus on omakorda tõstnud meie kõige suurema valmistoodete segmendi ehk viinerite müüki,“ ütles HKScan Baltikumi äridirektor Margus Venelaine. „Eesti inimesed söövad liha rohkem kui kunagi varem – eelmisel aastal Statistikaameti järgi 77,1 kg inimese kohta. Tarbimise struktuuri mõjutavad erinevad pikema- ja lühemaajalised trendid ning turu vajadustele reageerimine ei võimalda lihatööstustel loorberitele puhkama jääda. Nii järgime ka meie oma tootearenduses erinevaid toitumistrende, näiteks tõime oktoobri alguses turule tasakaalustatud toitumise poole püüeldes juba praegu populaarsed Rakvere 50/50 lihapallid, kus saavad võrdselt väärtuslikena kokku sealiha ja köögiviljad,“ lisas Venelaine.Rakvere ja Talleggi tooted kuuluvad AS HKScan Estonia tootevalikusse. AS HKScan Estonia on Eesti suurimaid toiduainetööstusettevõtteid, mis kuulub HKScan kontserni. HKScan on Põhjamaade juhtiv lihaekspert, mis toodab, turustab ja müüb tugevate kaubamärkide all kvaliteetset ja vastutustundlikult toodetud sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. HKScani kliendid on jaemüügi-, tööstus-, toitlustus- ja ekspordisektorid ning kontserni koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades. HKScan ekspordib oma tooteid peaaegu 50 riiki. HKScani netokäive 2015. aastal oli 1,9 miljardit eurot ja kontsernis töötab ligikaudu 7 400 töötajat.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960