Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere Farmid investeerib jõudsalt Eesti seakasvatusse

Rakvere Farmid investeerib jõudsalt Eesti seakasvatusse
Foto: Äripäev AS
Euroopa Komisjoni otsusega novembri alguses maha võetud kolmas tsoon Võrumaal ja Valgamaal ning osaliselt Viljandimaal ja Tartumaal, on viinud Eesti suurima seakasvataja AS Rakvere Farmid kuus farmi teise tsooni. Rakvere Farmid süsteemis viidi teise tsooni Tsooru, Vooru, Nurme, Lõve, Leebiku ja Piiskopi farmid, antud muutus puudutab kokku 37 000 nuumsiga aastas.

KScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm ütles, et antud otsuse valguses saab jälle hakata normaalselt planeerima sigade müüki, väheneb paberibürokraatia ning leeveneb nendest farmidest pärit sigade käitlemine Rakvere lihakombinaadi tapamajas, millega eelnevalt kaasnes ka eraldi märgistus ja müügipiirangud.

„Siiski jäid Rakvere Farmid süsteemi kuuluvad kolm Kesk-Eestis asuvat farmi praegu endiselt kolmandasse tsooni, kuid loodame, et ka need saame maksimaalselt aasta pärast kolmandast tsoonist välja. Selleks peavad nii seakasvatajad, jahimehed kui ka riik ühiselt tööd tegema ning peatama metsas endiselt jõuliselt leviva metssigade populatsiooni. Seakatk on endiselt meie ümber ning peame tegema kõik endast oleneva, et see enda farmidest eemal hoida arendades sealjuures enda seakasvatussüsteemi edasi. Oluline siinjuures on märkida lõpptoodangu kvaliteedi olulisust, kus ei tohi teha järeleandmisi ning säilitada kontroll kogu väärtusahela üle n-ö farmist toidulauale,“ lisas Soorm.

Rakvere Farmid süsteemi kuulub üle Eesti 22 seafarmi. Nuumsigade kasvatamisel kasutatakse Rakvere Farmides kaht viisi: osa põrsaid kasvatatakse suureks Rakvere oma nuumafarmides, teised põrsad antakse kasvatada lepingulistesse nuumafarmidesse.Eesti suurim seakasvatusettevõte AS Rakvere Farmid on AS HKScan Estonia tütarettevõte, kasvatades 40% Eestis kasvavatest nuumsigadest. AS HKScan Estonia on Eesti suurimaid toiduainetööstusettevõtteid, mis kuulub HKScan kontserni. HKScan on Põhjamaade juhtiv lihaekspert, mis toodab, turustab ja müüb tugevate kaubamärkide all kvaliteetset ja vastutustundlikult toodetud sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. HKScani kliendid on jaemüügi-, tööstus-, toitlustus- ja ekspordisektorid ning kontserni koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades. HKScan ekspordib oma tooteid peaaegu 50 riiki. HKScani netokäive 2015. aastal oli 1,9 miljardit eurot ja kontsernis töötab ligikaudu 7 400 töötajat.

HKScan Estonia seakasvatusdivisjoni direktor Mati Tuvi rõhutas, et Eesti suurima seakasvatajana jätkatakse efektiivsust tõstvate investeeringutega algtootmisesse, mille eesmärk on parandada bioloogilist tootmisprotsessi. „Raskel ja heitlikul ajal on ellujäämiseks bioloogiline efektiivsus eriti oluline. Seakasvatuses oleme tänu tõhusale aretustööle ja hoolsamale sigade käsitlusele suurendanud aastaemise kohta võõrutatud põrsaste arvu 27 põrsalt 29 põrsani ja järgmise aasta lõpuks tahame saada juba 30 võõrutatud põrsast igalt emiselt. Keskmine nuumikute juurdekasv on tänavu ületanud juba 900 g ööpäevas. Lisaks tegeleme aktiivselt nuumakohtade renoveerimisega, mis tagab efektiivsema ja keskkonnasõbralikuma tootmise ning parandab loomade heaolu. Uutes seakasvatusruumides on kvaliteetsem õhk, parem valgustus ja hästi reguleeritav optimaalne temperatuur vastavalt igale vanusegrupile. Erilise fookuse oleme sel aastal pannud ka paremale sööda väärindamisele, kus parandame retsepte ja vaatame üle tooraine kvaliteedi. Kui sööt on täpselt optimeeritud ja seale hästi omastatav, siis paranevad nii sea juurdekasv kui ka söödaväärindus ja ühtlasi väheneb ka farmi lämmastiku emissioon keskkonda,“ selgitas Tuvi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960