Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruve Šank: Ületootmine on pigem meie võimalus

Ruve Šank: Ületootmine on pigem meie võimalus
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank võttis tänase Piimafoorumi kokku sõnadega, et pigem peaks ületootmist võtma kui võimalust mitte probleemi.

Selle aasta Piimafoorumil lahati ekspordi teemasid ja jõuti ühiselt järeldusele, et pigem on ületootmine piimandussektori võimalus. Iseasi muidugi, kas suudetakse teha koostööd nii omavahel kodus kui ka meie naabritega, et saavutada turul suuremat mahtu.

„Päeva põhiküsimus oli, kas ületootmine on meie võimalus või probleem. Mina sain täna aru, et see on võimalus aga ma arvan ka seda, et see võiks olla kohustus,“ ütles Šank. „Koostöö on oluline, et saavutada mahtu. See käib meie, eestlaste, kohta esmalt. Aga sama oluline on ka koostöö meie naaberriikidega. Kas minna koos lätlastega Hiina turule või koos soomlastega Araabia turule? Kas me oleme piisavalt kasutanud ära võimalused Jaapani turul? On veel riike, kuhu tasuks kiigata, näiteks Korea. Ka Aafrika võiks olla meie tulevik, kui mitte täna või homme, siis ülehomme,“ lahkas Šank konverentsil tekkinud mõtteid.

DNB Panga ettevõtete panganduse juht Krõõt Kilvet
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Panga soovitus: tehke aga usinalt koostööd.

Oluline on koostöö. „Eesti, Läti ja Leedu on ja jäävad väikesteks avatud majandusteks, siin tagab jätkusuutlikkuse vaid eksport. Kõik kolm riiki vajavad mahtu, et konkureerida välisinvesteeringute ja ekspordivõimaluste eest. Kui turud on väikesed, tuleb ühineda,“ soovitas ka Kilvet ja tõi näiteid DNB ja Nordea pankade Balti äride ühendamisest. „Väike ja killustatud turg ei ole välisinvestorile huvipakkuv.“

Väisinvesteeringute maht on meil vaid 2%. „Kui investeeringud põllumajandussektorisse on 6% ja põllumajanduse osakaal SKPs on samuti 6%, siis see on ju OK. Aga liiga väike turg ei meelita kohale välisinvestoreid – see on probleem,“ lisas Šank.

Rahvusvaheline koostöö. Foorum andis ülevaate piimandusest Euroopast Aafrikani. Omi mõtteid jagasid Christophe Lafougere GIRAst, Prantsuse saatkonna põllumajanduse atašee Varssavis Jean-Louis Buer, Hiina suursaadik Eestis Qu Zhe ja Hans-Jürgen Seufferlein Baieri Piimatootjate Assotsiatsioonist.

Põllumajandusele antud pangalaenude osakaal kogu portfellist on 5,7%;

Välisinvesteeringute osakaal põllumajandussektorisse on otseselt seoses toetustega ning oli 06.2016 1,9% kogu välisinvesteeringutest.

Piimafoorum 2016
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960