Ruve Šank: Ületootmine on pigem meie võimalus

Ruve Šank: Ületootmine on pigem meie võimalus
Ruve Šank: Ületootmine on pigem meie võimalus

Maaeluministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank võttis tänase Piimafoorumi kokku sõnadega, et pigem peaks ületootmist võtma kui võimalust mitte probleemi.

Selle aasta Piimafoorumil lahati ekspordi teemasid ja jõuti ühiselt järeldusele, et pigem on ületootmine piimandussektori võimalus. Iseasi muidugi, kas suudetakse teha koostööd nii omavahel kodus kui ka meie naabritega, et saavutada turul suuremat mahtu.

„Päeva põhiküsimus oli, kas ületootmine on meie võimalus või probleem. Mina sain täna aru, et see on võimalus aga ma arvan ka seda, et see võiks olla kohustus,“ ütles Šank. „Koostöö on oluline, et saavutada mahtu. See käib meie, eestlaste, kohta esmalt. Aga sama oluline on ka koostöö meie naaberriikidega. Kas minna koos lätlastega Hiina turule või koos soomlastega Araabia turule? Kas me oleme piisavalt kasutanud ära võimalused Jaapani turul? On veel riike, kuhu tasuks kiigata, näiteks Korea. Ka Aafrika võiks olla meie tulevik, kui mitte täna või homme, siis ülehomme,“ lahkas Šank konverentsil tekkinud mõtteid.

DNB Panga ettevõtete panganduse juht Krõõt Kilvet
DNB Panga ettevõtete panganduse juht Krõõt Kilvet

Panga soovitus: tehke aga usinalt koostööd. DNB Panga ettevõtete panganduse juht Krõõt Kilvet pidas oma ettekandes samuti olulisemaks koostööd Balti riikide vahel. „Põllumajandussektoris on samad mured, mis muus majanduses – kahanev rahvastik, madal tootlikkuse tase, brutopalga tõus ja peamiste ekspordipartnerite majanduslik olukord – lihtsalt põllumajandussektoris on mahud väiksemad. Nii eksport kui lisandväärtus on madal, see on tingitud eelkõige sellest et ekspordime liiga palju toorpiima ega väärinda seda toodetes,“ ütles Kilvet.

Oluline on koostöö. „Eesti, Läti ja Leedu on ja jäävad väikesteks avatud majandusteks, siin tagab jätkusuutlikkuse vaid eksport. Kõik kolm riiki vajavad mahtu, et konkureerida välisinvesteeringute ja ekspordivõimaluste eest. Kui turud on väikesed, tuleb ühineda,“ soovitas ka Kilvet ja tõi näiteid DNB ja Nordea pankade Balti äride ühendamisest. „Väike ja killustatud turg ei ole välisinvestorile huvipakkuv.“

Väisinvesteeringute maht on meil vaid 2%. „Kui investeeringud põllumajandussektorisse on 6% ja põllumajanduse osakaal SKPs on samuti 6%, siis see on ju OK. Aga liiga väike turg ei meelita kohale välisinvestoreid – see on probleem,“ lisas Šank.

Rahvusvaheline koostöö. Foorum andis ülevaate piimandusest Euroopast Aafrikani. Omi mõtteid jagasid Christophe Lafougere GIRAst, Prantsuse saatkonna põllumajanduse atašee Varssavis Jean-Louis Buer, Hiina suursaadik Eestis Qu Zhe ja Hans-Jürgen Seufferlein Baieri Piimatootjate Assotsiatsioonist.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised