Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI osaleb oa ja herne kasvatamise teemalises uurimisprojektis

ETKI osaleb oa ja herne kasvatamise teemalises uurimisprojektis
Foto: Margit Olle
Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) osaleb rahvusvahelises uurimisprojektis EUROLEGUME, kus nende ülesanneteks on viia läbi rida herne ja oa agrotehnilisi katseid ning mügarbakterite fikseerimise uurimisi. Projekt algas 1. jaanuaril 2014 ja kestab 31. detsembrini 2017.

Miks on kaunviljad nii tähtsad?

Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) osaleb 01.01.2014–31.12.2017 rahvusvahelises  uurimisprojektis EUROLEGUME.

Projekti Eesti poolne projektijuht on ETKI vanemteadur Margit Olle. 

Projekti koordinaator on Prof. Eduardo Rosa (UTAD) Portugalist.

Põldhernes ja –uba on vanad kultuurid

1

2

1

2

Euroopa Liidu 7 Raamprogrammi rahastusega projektis EUROLEGUME on osalevaid asutusi 18, neist 5 on VKE-d, 1 teadusasutus ja VKE ning ülejäänud teadusasutused ja ülikoolid. Osalevaid riike on 10: Portugal, Eesti, Läti, Albaania, Rootsi, Hispaania, Austria, Kreeka, Norra, Tšehhi.

EUROLEGUME projekt hõlmab erinevate valdkondade: mügarbakterite, sordiaretuse, agrotehnika, toitumise, söötmise, toidutehnoloogia, söödatehnoloogia ja turustamise alaseid uuringuid, mis on suunatud herne ja oa toiduks ja söödaks kasutamise suurendamisele Euroopas.

Aretusalased uuringud hõlmavad erineva päritoluga potentsiaalse aretuse lähtematerjali genotüpiseerimist ja fenotüpiseerimist eesmärgiga laiendada nimetatud kultuuride aretuses kasutatavat geneetilist materjali. Hinnatakse genotüüpide vastupidavust abiootilistele stressidele.

Šokolaadilaiksust esines 2014 aastal kõige rohkem sordil ’ 'Julia'.
Foto: Margit Olle / Pille Sooväli

Millised on katsetulemused?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960