Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA alustas maaelu keskkonnatoetuste maksmist

PRIA alustas maaelu keskkonnatoetuste maksmist
Foto: Äripäev AS
Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) alustas toetuste väljamakseid 2016. aastal maaelu arengukava pindala- ja loomapõhiseid toetusi taotlenud põllumeestele ja loomapidajatele. 14 liiki toetuste kinnitatud eelarve on kokku üle 53,5 miljoni euro.

Sel nädalal said toetuse esimestena kätte enamik ohustatud tõugu loomade pidajaid - 615 klienti said kokku 0,57 miljoni eurot. Samuti on 12 kliendile välja makstud keskkonnasõbraliku aianduse toetus. 

Kokku tuleb PRIAl kinnitada 8565 otsust, neist 361 puudutavad MAK 2007-2013 toetusi, mida taotlesid need, kel polnud eelmisel perioodil alustatud 5-aastane toetusega kaasnev kohustuse-periood veel lõppenud.Toetuste määramise tähtajad on kehtestatud meetmete määrustes: käimasoleva perioodi kõigil meetmetel on selleks  10. veebruar, eelmise perioodi meetmetel on erinevusi. “Kõigi toetuste puhul on väljamakse lõplik tähtaeg 30. juunil 2017, aga  teeme seda varem - allolevais tabelis on näha ajad, millal PRIA prognoosib tegelikke maksetega alustamisi meetmete lõikes,” täpsustas Tanel Trell.“Kõigi erinevat liiki toetuste kohta tuleb igale kliendile koostada eraldi otsus, sellepärast valmivad otsused meetmeti erineval ajal ning ka raha võib kliendi kontole jõuda erinevatel päevadel,” selgitas PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell. Ta soovitab toetuse eeldatavat laekumise aega ja otsuste väljavõtete sisu vaadata e-PRIA vastavais teenustes. Andmed saavad seal  nähtavaks pärast otsuse ja maksekorralduse valmimist.Tabelites on toetuste taotlejate arvud – andmed toetuste saajate ja toetusteks määratud summade kohta selguvad pärast kõikide otsuste kinnitamist. Toetusesaajate andmed avaldatakse PRIA kodulehel.

MAK 2014-2020
Foto: PRIA
MAK 2007-2013
Foto: PRIA

Keskkonna ja paikkonna säilitamine on Eesti maaelu arengukava üks prioriteete, kuid põllumajanduse ja loomakasvatusega kaasneb paratamatult koormus loodusvaradele.

Keskkonnatoetused aitavad tootjatel rakendada keskkonnasõbralikke meetodeid, aitavad kohalikku toitu tootes säilitada Eesti maastikulist ja bioloogilist mitmekesisust ning kompenseerida põllumeestele keskkonnasõbraliku tootmisega seotud lisakulu. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960