Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andre Juustufarm nopib võite rahvusvahelisel juustumeistrivõistlusel

Andre Juustufarm nopib võite rahvusvahelisel juustumeistrivõistlusel
Foto: Postimees/Scanpix
Väiketootjal tuleb ennast ja oma toodetut ise promoda, üheks heaks võimaluseks siin on osalemine erinevatel konkurssidel. Seda teed on läinud ka Andre Juustufarmi pererahvas Erika Pääbus ja Aivar Alviste, kes võitsid möödunud aasta Hispaanias San Sebastianis toimunud juustumeistrivõistlusel kolm hõbemedalit.

Uurisime Andre Farmi perenaiselt kuidas kogu see asi käib, kust nad saavad infot ja kuidas saavad enda tooted neile võistlustele osalema. Erika Pääbus on möödunud novembri lõpul toimunud võistlustel saavutatuga väga rahul. „Hispaanias San Sebastianis korraldati eelmise aasta novembris ülemaailmsed juustumeistrivõistlused, kus osales 3021 juustu. Võistluse, kus osaleda, leidsime ise. Käte ja hinge värisedes tahtsime rinda pista üle maailma heade juustudega ja aru saada kus on meie tase hetkel,“ ütles Pääbus.

Ise tuleb olla aktiivne ja oma toodetut promoda
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Osales üle maailma seekord rekordarv - 3021 juustu.Auhinnatud neist said veidi üle 1200. Hästi palju oli klassifitseerimist. Iga toote registreerisime eraldi, kuna registreeringu lõpuks said omale osalemise numbri, mis koosnes erinevatest tingimustest. Kõik oli oluline. Kui kaua ettevõte juustu toodab, mis looma piimast, kas enda ettevõttes toodetud piim, kui suures mahus juustu valmistatakse, kas pastöriseeritud või mitte piimast, juustu tüüp, laagerdusaeg, käsitööjuustud või tööstuse toodang jne.

Võistlustel juba teist korda.

Selleks, et osaleda, tuleb ise silmad lahti hoida. „Kutset ei ole meile veel kuskilt tulnud ja ei tea, kas need ka kunagi tulema hakkavad. Ise peab aktiivne olema, sest osalema saada ei ole mingi küsimus. Leiad võistluse, registreerid oma tooted ära, maksad osalemistasu, mis San Sebastiani võistluse puhul oli päris soodne 45 naela üks toode ja saad kõik juhised toodete kohalesaatmiseks ja saadadki etteantud ajal ettenähtud kohta,“ rääkis Pääbus.Kogu süsteem on muidugi karm ja reeglid on kindlalt paigas. Pääbuse sõnul tuli näiteks Hispaaniasse saatmiseks igale juustule oma number. Pakkima pidid nad saadetava juustu nii, et ühtegi meie silti ja etiketti ei tohtinud juustul olla. „Pakendile pidime panema saadud numbrikombinatsiooni. Tegemist on pimetestiga ja kui juustudel on mingi info tootja kohta, siis juust kõrvaldatakse võistluselt.“Ning edasi on vaja vaid oodata tulemusi.

Hindamistulemusi lugedes jäi silma kohaliku maa toidukultuur. Me muidugi ei tea kui palju saadeti meie juustudele sarnaseid juuste võistlema konkreetselt aga auhinnatud juustude seas domineerivad nooremad ja vanemad hallitusjuustud, juustumaade (Prantsuse, Itaalia, Hispaania) traditsioonilised juustud. Hispaania ise on muidugi kõva juustumaa. Ehk on Prantsusmaa ikkagi tuntum aga see võib olla täitsa minu arvamus.Domineerivad kitse- ja lambajuustud, pehmed ja noored juustud. Juustu nimetusi on muidugi palju ja traditsioonid pikad. Igas piirkonnas on oma juust. Kui nt Hollandlaste Gouda on kuidagi läinud kasutusse laiemalt, siis vana euroopa osa on suutnud omad juustud ja nende valmistamise endale hoida, ei kohta siinpool juustudel ikka sarnaseid nimesid.Vaata lisaks: https://gff.co.uk/awards/world-cheese-awards/

Eestile oma võistlus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960