27. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Põllumajandusfirmad avalikustavad oma majandustulemused

Börs: Põllumajandusfirmad avalikustavad oma majandustulemused
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: toidunisu hind langeb; Euroopa kuiv ilm püsib; suhkrut hakkab survestama etanooli hinnalangus; kohvi hind peaks taastuma hakkama; põllumajandusfirmad teatavad oma majandustulemusi; nafta hind kukks viimase kuu põhja; bensiin odavneb.

Toidunisu hind langeb

Kuiv ilm peaks püsima edasi

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete hind

USAs

Suhkrut hakkab survestama etanoolihindade langus

Suhkru hind
Foto: Äripäev AS

Kohvi hind peaks taastuma hakkama

Robusta kohvi hind

Robusta kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kooritud piima pulbri hind (Euroopas) 1,8 protsenti ja tonn maksab 1774 eurot. Kakao kallines 1,5 protsenti ja tonn maksab 1858 dollarit.

Põllumajandusfirmad teatavad oma kvartalitulemusi

Alanud on ka tulemuste hooaeg ning mitmed põllumajandusfirmad on oma kvartalitulemused juba avalikustanud.

DuPont ületas ootusi

Seemneid ja kemikaale tootev DuPont teatas teisipäeval, et nende kasum ja käive tõusid. Sellele on kaasa aidanud USA farmerite aktiivne kevadkülv.

DuPonti tegevuskasum oli esimeses kvartalis 1,43 miljardit dollarit (1,64 senti aktsia kohta). Võrreldes eelmise aasta sama ajaga tõusis see 29 protsenti. Analüütikud ootasid 1,64 sendist kasumit.

Käive suurenes 4,6 protsenti 7,74 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid 7,5 miljardi suurust käivet.

Monsanto kasum tõusis samuti kolmandiku võrra

USA seemne- ja kemikaalidefirma Monsanto teatas oma kvartalitulemused juba kuu esimeses pooles. Kasum suurenes 28,7 protsenti, millele aitas kaasa tugev nõudlus sojaubade ja maisi seemnete järele.

Puhaskasum tõusis 1,37 miljardi dollarini (3,09 dollarini aktsia kohta). Eelmisel aastal oli kasum 1,06 miljardit. Ettevõte ostis Saksamaa ettevõtte Bayer AG 66 miljardi eest ning firmade liitmisprotsess on käimas.

Nafta hind kukkus viimase kuu põhja

Nafta hind langes neljapäeval nelja nädala madalaima tasemeni, muret tekitab eelkõige USA tootmise suurenemine, vahendab MarketWatch.

Nii brenti kui ka WTI toornafta hinnad langesid eelmise nädala reedega võrreldes 4,2 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 50,75 ja 48,57 dollarit.

USA valitsuse andmetest selgus, et bensiini ja destillaatide varud kasvasid ootamatult. USA Energia ja Informatsiooni Administratsiooni (EIA) raportist selgus, et USA tootmine on jätkuvalt kasvamas.

Viimastel kuudel on nafta hindu toetanud OPECi tootmiskärbete kokkulepe. Nüüd on analüütikud aga kahtlema hakanud, kas tootmise vähendamine on naftahindade jätkusuutlikuks tõstmiseks piisav.

„Turgude fookus on OPECilt kaldunud USA tootjate peale. See on ka peamine faktor, mis pakkumist mõjutab,“ teatasid Commerzbanki analüütikud.

Maagaasi hind langes neljapäeval 1,1 protsenti 3,23 dollarini ühe briti soojusühiku kohta.

Langus on jõudnud ka bensiiniturule – Rotterdami 95 bensiini hind odavnes nädalaga 2,3 protsenti ja tonn maksab 566,5 dollarit. USA bensiini hind kukkus reedel 2,2 protsenti 1,56 dollarini gallonist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960