Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio on täitnud suhkrutalgute plaanist juba kolmandiku

Valio on täitnud suhkrutalgute plaanist juba kolmandiku
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Valio käivitas möödunud aastal lisatud suhkrute vähendamise programmi, mille eesmärgist on tänaseks suudetud täita pea kolmandik. Ettevõte plaanib talgute käigus vähendada aastaks 2020 maitsestatud jogurtite, kohupiimade ja keefiride tootegruppides lisatud suhkrute hulka kuni 30% ning kasutada toodetes aastal 2020 ca 100 tonni vähem lisatud suhkrut kui 2015. aastal.

„Oleme eemaldanud ühe aasta jooksul toodetest juba ca 35 tonni suhkrut. Kuna suutsime mitmetes toodetes vähendada lisatud suhkrute kogust korraga 30%, liigume täna talgute lõppeesmärgi suunas hea tempoga – kolmandik eesmärgist on juba saavutatud,“ kinnitas Kalbin.

Tema sõnul tõsteti jogurtites, milles lisatud suhkrute kogust korraga 30% vähendati, marjade ja viljade hulka. „Meie jaoks on kõige olulisem see, et suhkru vähendamise tulemusena ei peaks tegema kompromissi hea maitse arvelt. Seni on tagasiside olnud positiivne - kuna pakendiinfo teavitab tarbijaid sellest, et selles on märkimisväärselt vähem lisatud suhkruid, siis üldjuhul mõistetakse, et mõningane muutus maitses on samm suurema tervislikkuse suunas,“ ütles Kalbin.

Kalbini sõnul kõikide toodete puhul nii järsku suhkruvähendust teha ei saa „Peame andma inimestele aega harjuda vähemmagusa tootega. Oleme saanud ka mõningaid päringuid, milles maitsemuutust tajunud tarbijad tunnevad muret, kas maitse muutus on tingitud tootjapoolsest „optimeerimisest“ või toote kvaliteedilangusest. Seega peab lisatud suhkru kogus vähenema samm-haaval ning järjepideva põhjaliku selgitustöö saatel,“ sõnas ta ja lisas, et ettevõte tervitab tarbijate üha suuremat teadlikkust tarbitava suhkrukoguse osas ning püüdlusi piirata lisatud suhkru hulka oma menüüs.

„Samas on oluline silmas pidada, et pakenditel märgitud suhkrud tähistavad nii lisatud suhkrut kui ka tootes looduslikult sisalduvaid piima- ja puuviljasuhkruid. Ühes klaasis maitsestamata jogurtis sisaldub ca 3,5 grammi looduslikku piimasuhkrut ehk laktoosi, mille ees hirmu tunda pole sugugi põhjust ja mille kujutamine valge suhkru kuubikutena on kindlasti eksitav,“ lausus Kalbin. 

Lisaks ei tohiks ära unustada, et suhkru vähendamine menüüs on vaid üks osa tervislikust elustiilist. „Meie hea tervis ja kehakaal sõltuvad väga suurel määral ka sellest, kui palju saab meie keha füüsilist koormust ning kui mitmekülgne ja tasakaalustatud on meie igapäevane toiduvalik,“ nentis Kalbin.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960