Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. juuni 2017

Tarmo Tamm: info peab jõudma võimalikult tõhusalt riigis elavate inimesteni

Tarmo Tamm: info peab jõudma võimalikult tõhusalt riigis elavate inimesteni
Autor: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluminister vastas eile Riigikogus arupärimisele kakskeelsuse kohta ministeeriumi ametlikus teavituskampaanias.

Maaeluminister Tarmo Tamm vastas Riigikogu liikmete Henn Põlluaasa, Martin Helme, Mart Helme, Uno Kaskpeiti, Jaak Madisoni, Raivo Põldaru ja Arno Silla 4. mail esitatud arupärimisele kakskeelsuse kohta ministeeriumi ametlikus teavituskampaanias.

Arupärijad viitasid asjaolule, et seoses aprilli lõpus toimunud kalasadamate päevaga saatis Maaeluministeerium laiali venekeelseid pressiteateid. Arupärijad soovisid teada, miks Maaeluministeerium kui Eesti Vabariigi valitsusasutus, kus ametlik asjaajamiskeel on eesti keel, saadab eesti meediale ja avalikkusele välja venekeelseid pressiteateid.

Tamm selgitas, et Eesti riigiasutuste ametlik asjaajamiskeel on eesti keel. Ka pressiteated saadetakse välja enamasti eesti keeles ja kui selleks on vajadust, siis ka inglise või vene keeles. „Riigiasutuse info peab jõudma võimalikult tõhusalt riigis elavate inimesteni. See on igasuguse riigipoolse teavitustegevuse mõte,“ ütles Tamm. Ta märkis, et seepärast on paljude riigiasutuste veebilehed kolmes keeles, näiteks Riigikogu, Vabariigi Valitsus, ministeeriumid, Maksuamet jt. Ka pressiteateid teevad riigiasutustest näiteks Riigikogu, Vabariigi Valitsus, ministeeriumid vastavalt vajadusele kolmes keeles, ja nii juba aastaid. Ka kõikidel suurematel Eesti meediagruppidel on oma venekeelsed toimetused ja väljaanded, näiteks olgu siinkohal toodud Postimees, Rus.Postimees.ee, Delfi Rus.Delfi.ee ja Rahvusringhäälingu telekanal ETV+, mida teatavasti rahastatakse maksumaksjate raha eest ja mis on avalik vene kanal.

Tamme sõnul peab Maaeluministeerium lugu kõikidest ajakirjanikest ega arva, et nende eesti keele oskus on napp. Pressiteate tegemine inglise või vene keeles aitab vajaduse korral kaasa informatsiooni kiiremale levikule. Ta selgitas, et Maaeluministeerium ei aja varjatud kakskeelsuse poliitikat.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616