Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur fotogalerii: Agrovizija 2017 üllatas mitmekesise valikuga

Suur fotogalerii: Agrovizija 2017 üllatas mitmekesise valikuga
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Viimastel aastatel on Leedu suurim põllumajandusmess Agrovizija toimunud igal teisel aastal juuni lõpus. Baltic Agro AS korraldas meie põllumajandustootjatele õppereisi messile, kus oli võimalik tutvuda uuema põllutehnikaga ja jälgida erinevate tootjate katselappe ning kuulata nende taimekasvatuse ja -kaitse alaseid nõuandeid.

Eestikeelsed esitlused tegid näiteks Rapool, ChemCentras, Yara, Bayer, Syngenta, BASF, Monsanto ja Adama.

Lisaks imeilusale soojale suveilmale üllatas mess mitmekesise valikuga. Messiala laius 35. hektaril, kohal oli üle 50ne eksponendi, külvatud oli peaaegu 700 katselappi. Sajad katsed näitasid kuidas saab kasvatada maisi, söödapeeti, kartulit, rapsi, nisu, kaera, rukist, otra, hernest, uba ja erinevaid rohumaakultuure. Esmakordselt oli messialal võimalik näha läätse, lupiini ja kanepi katselappe.

Mess toimub 28.-30. juunil Akadeemia külas Dotonova piirkonnas Leedus;

Messi ettevalmistus kestis 10 kuud;

Mess toimus 35 hektaril, kus oma toodangut tutvustas üle 50. eksponendi:

Messil sai näha:

uusi kultuure;

kõike uut taimekasvatuses ja –kaitses;

teadus- ja tehnilisi lahendusi;

Põllutöömasinaid ja töödemosid.

Messi ettevalmistus kestis 10 kuud.

Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas pidas oluliseks eelkõige seda, et mess on mõeldud professionaalsele tootjale. „Tänavune mess toimus juba üheteistkümnendat korda ja see on neil väga hästi käima läinud. Mulle meeldib siin see, et mess on suunatud tegevpõllumeestele. Siin ei ole midagi muud, mis meil tavapäraselt kipub olema - kõik pakutav on professionaalidele kasutuseks,“ lausus ta. „Kindlasti tasub siia tulla meie tootjatel, sest ühe päevaga on võimalik saada turul toimuvast väga hea ülevaade.“

Kõigil 11. aastal on messil osalenud ADAMA, Agrokoncernas, Baltic Agro, Bayer, BASF, Biržų žemtiekimas, DOJUS Agro, Dotnuva Baltic, Dow Agroscience, Du-Pont, Laumetris, Scandagra, Syngenta, SV Technika ja Väderstad.

Margus Ameerikas ei tahtnud välja tuua midagi sellist, mis oli see üks ja hetke ägedaim asi, pigem oli tema sõnul suureks plussiks just mitmekesisus – igaühele midagi, mis just teda huvitab, on see siis katsepõllud ja seal kasutatud väetised ja taimekaitse või siis põllutehnika. „Kui üldse midagi negatiivsemat välja tuua, siis oleks tahtnud näha natuke rohkem rohumaaviljeluse poolt – uusi kultuure ja agrotehnikat,“ kommenteeris Ameerikas.

Messi avas Leedu põllumajandusminister Bronius Markauskas, kelle sõnul on viimase 25. aasta jooksul Leedu põllumajandusmaastikul toimunud väga suured muudatused. Ära on kadunud väiketootjad, paari lehma ja põllulapi pidajad - asemele on tekkinud suured ning tugevad ettevõtted. Selle aja jooksul on põllud silmnähtavalt muutunud ja saagid tohutult kasvanud.

Agrovizija 2017
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960