25. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa piimafarmerite olukord paraneb

Lehm.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: piima- ja sealiha hinnatõus aitab söödatootjat; Euroopa piimafarmerite olukord paraneb; linnu- ja sealiha hinnad Euroopas tõusuteel; nisuvarud jõuavad rekordkõrgele; Musta mere piirkonna teraviljaäri õitseb; suhkru hinnad tõusevad; orkaanioht tõstab nafta hinda.

Piima ja sealiha hinnatõus aitab söödatootjat

Euroopa loomasööda tootja ForFarmers teatas, et loomaliha turgude taastumine aitab neil Euroopa turul kasvada, vahendab agrimoney.

Kooperatiivil on Euroopa Liidu söödaturul 6protsendiline turuosa, ettevõte tegeleb Hollandis, Belgias, Põhja-Saksamaal ja Suurbritannias.

„Meie kliendid on paremas seisus kui aasta tagasi, mil piima- ja seahinnad olid surve all,“ märkis ForFarmers Groupi tegevjuht Yoram Knoop. „Farmerid on hakanud rohkem ostma kõrgema kvaliteediga sööta, et tõsta oma tootmist.“

Olukord paraneb

ForFarmers tõi välja, et piimafarmerite olukord on üle terve Euroopa paranenud, sest keskmiselt on hinnad tõusnud 20 protsenti. „Maailmaturu nõudlus pole 2016. aastal vähenenud, pakkumine aga küll.“

Seahinnad kasvasid eriti kiiresti 2016. aasta teises pooles. Sellele aitas kaasa tugev Hiina nõudlus. Linnuliha turul on probleeme tekitanud aga linnugripi levik. Vaatamata sellele on sektor kasvanud. Head minekut on näidanud ka muna hinnad, mis on aastases võrdluses kallinenud.

Sealiha nõudlus hakkab raugema

ForFarmers prognoosib, et 2017. aasta teisel poolaastal peaks ELi nõudlus aeglustuma. „2017. aasta teises pooles hakkavad turge mõjutama geopoliitilised arengud,“ ütles Knoop. „Toorainete hindu ja valuutaturgude arenguid on raske ette ennustada. Piima ja sealiha hinnad on ajalooliselt küllaltki kõrgel tasemel.

„Sea hinnad ongi teise kvartali lõpus odavnema hakanud, sest Hiina tootmine kasvab ning Euroopale pakuvad konkurentsi aina rohkem ettevõtteid. Seega on tõenäoline, et Euroopa sealiha eksport Hiinasse hakkab langema.

Sealiha s-klassi 100 kg hind on Euroopas märtsi algusest kiiresti kallinenud ja jõudnud 174,7 euroni. Tõsi, viimase kahe kuu jooksul on hinnad veidi taandunud.

Nisuvarud jõuavad rekordkõrgele

Maailma nisuvarud peaksid jõudma 2017-18 hooajal rekordkõrgele, teatas Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC), vahendab agrimoney.

Nõukogu tõstis maailma nisuvarude prognoosi rekordkõrgele ning tõstis selle hooaja toodanguprognoose, vaatmata sellele, et hiljuti otsustati neid langetada. „Musta mere piirkonnas on olukord järjest soodsam,“ teatas IGC.

Maailma nisuvarude prognoosi (2017-18 hooaja lõpuks) tõsteti 7 miljoni tonni võrra, 248 miljoni tonnini. Eelmisel hooajal ulatusid varud 244 miljoni tonnini ning esialgu arvati, et seda taset ei ületata.

Musta mere piirkond moodustab turust veerandi

IGC tõi eraldi välja Musta mere piirkonna, kus tootmine peaks olema väga tugev, eriti Venemaa oma. „Nisu kui ka odra puhul on piirkond pidevalt ootusi ületanud,“ teatas nõukogu. Prognoositakse, et Musta mere regiooni nisueksport võib ületada esmakordselt 90 miljoni tonni taseme, mis tähendab, et see moodustaks veerandi kogu maailma ekspordist.

Venemaa puhul tekitab turuosalistele muret aga logistika. Ei teata, kas venelased suudavad nõnda suurt kogust edukalt eksportida.

Nisu hinnd on viimastel kuudel võtnud suuna alla. Nädala lõikes odavnes Chicago börsil kaubeldava nisu hind 1,4 protsenti ning buššel maksab 4,36 dollarit. Euroopas kallines Pariisi toidunisu hind aga 0,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 161,5 eurot.

Teistest toorainetest odavnes USAs maisi hind 2,7 protsenti ning buššel maksab 3,55 dollarit. Sojaoad kallinesid 1protsendi, 9,43 dollarini buššelist.

Euroopa rapsiseemnete hind tõusis 0,9 protsenti, 370,75 euroni tonnist.

Suhkru hinnad tõusevad

Suhkruhinnad hakkasid kiiresti kallinema, sest Brasiilia teatas, et kehtestab riigi etanooliimpordile 20protsendilise maksu. Ka teised tootjariigid on ette võtnud samme, mis toetavad suhkruhindu, vahendab BlackSeaGrain.

Toorsuhkru oktoobrikuu futuuride hind on augusti keskel saavutatud põhjadest kallinenud juba 8 protsenti, 13,95 dollarisendini naelast. Londonis maksab suhkru tonnihind 381,3 dollarit – umbes kümne päevaga on hind tõusnud 6 protsenti.

Kakao kallines nädalaga 1,3 protsenti ning tonn maksab 1917 dollarit. Robusta kohvi tõusis 2,4 protsenti, 2124 dollarini tonnist.

Orkaanioht pani nafta kallinema

Nafta hakkas nädala lõpus kallinema, sest USA naftatööstus valmistub võimalikeks tootmishäireteks, mis on seotud orkaan Havery’ga, vahendab Reuters.

Orkaan on neljapäevast alates jõudsalt hoogu kogunud ning tegemist võib olla viimase 12 aasta tugevaima orkaaniga, mis USA sisemaad on tabanud. Arvatakse, et orkaan võib tabada Mehhiko lahte, kus asub USA naftatööstuse süda.

WTI toornafta kallines nädala lõikes 1,1 protsenti ja Brent lisas 2,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 47,82 ja 52,5 dollarit.

Lisaks sellele on nädala lõpus hakanud kallinema ka bensiinihinnad. USAs on hinnad jõudnud kõrgeima tasemeni alates aprillist. Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga aga 3,3 protsenti, 588 dollarini tonnist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960