Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hogan: olen Eesti maaeluministrile Tarmo Tammele väga tänulik

Hogan: olen Eesti maaeluministrile Tarmo Tammele väga tänulik
Foto: Euroopa Komisjoni Eesti esindus
Septembri alguses Eestit külastav Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Phil Hogan on maaelu ministrile Tarmo Tammele tänulik, et Eesti on Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika keskmesse tõstnud riskijuhtimise, kuid samas on tema sõnul ka väga oluline vähendada põllumajandustoetuste taotlemisega seotud bürokraatiat.

Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Phil Hogan viibib Eestis 3.–5. septembril, mil Tallinnas toimub Euroopa Liidu liikmesriikide põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlik kohtumine.

Loe intervjuud, mille ta andis Euroopa Komisjoni Eesti esindusele:

Millised on teie peamised ootused seoses põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametliku kohtumisega?

Kohtumine toimub väga olulisel ajal, sest Euroopa Komisjon valmistab praegu ette teatist Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) uuendamise ja lihtsustamise kohta.

Eesti on Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana koostanud väga kasuliku dokumendi, millest Tallinnas toimuval arutelul lähtuda. Olen Eesti maaeluministrile Tarmo Tammele väga tänulik selle eest, et Eesti on eesistujana tõstnud tähelepanu keskmesse riskijuhtimise ja sellega toimetulemiseks vajalike vahendite loomise põllumeestele.

Usun, et poliitikakujundajatena on meie kohustus luua sobiv põllumajandussektorit toetav raamistik, mis aitab riskide ja kriisidega edukalt toime tulla ning mille kõige olulisem eesmärk on muuta põllumajandussektor vastupidavamaks.

Mis on ÜPP suurimad väljakutsed, arvestades ka Euroopa Liidu finantsperspektiivi? 

Praegune ühine põllumajanduspoliitika on jõus olnud kõigest kaks ja pool aastat, kuid juba praegu on selge, et selle rakendamisega seotud halduskoormus ja bürokraatia on inimestele palju meelehärmi tekitanud.

Praegu on Euroopa Komisjoni põhieesmärk ÜPP-d lihtsustada ja juba on tehtud märkimisväärseid edusamme, mis aitavad muuta miljonite ÜPP toetusesaajate elu lihtsamaks. Toetusesaajate ja nende määramisega seotud asutuste halduskoormust on kogu Euroopas märgatavalt vähendatud.

Komisjon jätkab seda tööd koondmääruses tehtud ettepanekutega, mille üle käivad praegu kolmepoolsed läbirääkimised Euroopa Parlamendi, nõukogu ja komisjon vahe. Loodetavasti jõuavad need peagi lõpule ja muudatused saab sisse viia.

Komisjoni teatis ÜPP uuendamise ja lihtsustamise kohta annab komisjonile veel ühe võimaluse esitada ettepanekuid, mis lihtsustavad veelgi ühise põllumajanduspoliitika rakendamist, ja tagada, et see sobib 21. sajandi väljakutsetega tegelemiseks.

Loomulikult on ÜPP tulevane rahastamine väga oluline ja 2020. aasta järgset perioodi silmas pidades on kõige olulisem tagada ÜPP jaoks vajaliku rahastamise olemasolu. Sel teemal arutletakse ja vaieldakse lähikuudel.

Selles arutelus ei tohi me unustada ühtse põllumajanduspoliitika positiivset mõju kodanike elule nii Euroopas kui ka mujal maailmas. Tänu ÜPP-le on meil piisav varu ohutut, kõrgeimate standardite kohaselt toodetud toitu, kuid see aitab kaasa ka teiste oluliste eesmärkide saavutamisele, nagu töökohtade loomine ja majanduskasv, maapiirkondade keskkonna kaitsmine ja parandamine ning kliimaga seotud väljakutsed, mille eest me kõik vastutame.

Allikas: Euroopa Komisjoni Eesti esindus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960