Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biomajanduse strateegia väljatöötamisel on oluline osaliste aktiivne panus

Biomajanduse strateegia väljatöötamisel on oluline osaliste aktiivne panus
Foto: Postimees/Scanpix
20.?21. septembrini osales toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai Budapestis toimuval rahvusvahelisel innovatsioonikonverentsil „Strateegiline mõtlemine: luues teaduse- ja innovatsioonipõhist biomajandust“.

„Iga strateegia teostatavus sõltub peamiselt sellest, kas tegevuskava elluviijad ka ise sellesse usuvad,“ ütles asekantsler Kevvai. „Strateegia elujõulisusele aitab eelkõige kaasa kõigi poolte aktiivne osalemine selle koostamise eri etappidel. Vastasel juhul võib ka tehniliselt ideaalne strateegia jääda lihtsalt paberiks riiulil.“

Konverents keskendus küsimusele, kuidas arendada riikides innovatsioonile ja teadusele tuginevat biomajandust. Teemakohaste mõttearendustega esinesid nii ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) ja Euroopa Komisjoni esindajad kui ka mitmesuguste riikidevaheliste või kohalike projektide elluviimise kogemusega inimesed. Muu hulgas tutvustati mitme liikmesriigi biomajanduse strateegiate hetkeseisu.

„Praegu on meil riiklikult liiga palju strateegilisi dokumente, samuti vajavad uuesti hindamist riigi ülesanded teemaga seotud küsimustes. Meie tulevane biomajanduse strateegia tugineb kahele tuumikstrateegiale – põllumajanduse ja kalanduse ning metsanduse omale,“ ütles Kevvai Eesti biomajanduse plaane tutvustades. „Leiame, et tegevuskavasid koondades loome viljakama pinna biomajanduse arengule.“

Konverentsi raames arutati ka Kesk- ja Ida- Euroopa teadus- ja arendustegevuse koostööalgatuse, nn BIOEAST projekti ettevalmistamise järgmisi etappe. Projekti eesmärk on kaasata senisest oluliselt enam seotud liikmesriikide ja EL ühiseelarve vahendeid omavahelisse teaduskoostöösse, aga ka avaliku ja erasektori teadusmahukatesse koostööprojektidesse biomajanduse valdkonnas.

Konverents toimus Ungari üleriigilise põllumajandusnäituse ürituste raames. Põllumajanduslaata, mis on Euroopa regiooni üks suuremaid, korraldati juba 78. korda, seda külastas üle 100 tuhande huvilise ning väljas oli ligi 950 eksponenti.

Lisainfo ürituse kodulehelt: http://en.omek2017.hu/omek-2017/

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960